Unusta kiired dieedid (1) 12 Veeb

Unusta kiired dieedid. Tervislik toitumine, liikumine ja väiksemad portsjonid on see võluvits, mis aitab suveks rannavormi saada ja seda ka säilitada. 5:2, LCHF, paleodieet ja paljud teised on vaid osa soovitustest, mida meedia pakub välja. Milline on pikaajaliseks kaalulanguseks aga parim viis?

 

Rootsi Karolinska Instituudi emeriitprofessori Stephan Rössneri järgi on ainuke asi, mis alati töötab vähem söömine ning liikumine. Pikaajaliselt ei ole vahet kas pead madala rasvasisaldusega, kõrge valgusisaldusega või Vahemere dieeti.

 

Hiljutine Hispaanias tehtud uurimus näitas hoopis, et kõrge valgusisaldusega toitumise järel tekivad inimestel neeruprobleemid nagu näiteks neerukivid, avaldas Medical News Today.

 

Rootsi toitumisfüsioloogi Fredrik Paulúni järgi peaks kaalulangetamist vaatama eluaegse projektina. Alusta teatud oluliste võtetega: eemaldada toidust rafineeritud suhkur, liigu iga päev natuke. Suurendades näiteks oma igapäevast liikumist 100 kcal energiapõletuseni päevas tähendab see aastas 36 500 kcal, mis vastab umbes 5 kilole keharasvale.

 

Paljud rootslased on proovinud 5:2 dieeti ja näinud kiiret kaalulangust ning positiivset mõju tervisele, kuid teaduslikke uuringuid selle toitumise mõjust tehtud ei ole. 5:2 dieedi puhul sööb inimene 5 päeva nädalas nii nagu tavaliselt ning 2 päeva nädalas toitu vähendatud kaloritehulgaga, mis vastab naiste puhul ca 500 kcal päevas.

 

LCHF – dieet (low carb high fat), mille käigus on lubatud tarbida rasva ja valku, kuid piirama peab rangelt süsivesikute tarbimist, aitab rasvunud inimestel saavutada tervislikumat kehakaalu 6 kuu jooksul. Küll aga puuduvad uuringud, mis näitavad, et selline toitumine on tervislik ka pikaajaliselt.

 

Erinevate dieetide nõrgad küljed:

-         LCHF – lühiajalisest vaatest on see efektiivne kaalulangetamise viis. Pikaajalise mõju kohta uuringud puuduvad. Sapipõie probleemide korral võib rasvane toit probleeme süvendada.

 

LCHFis puuduvad süsivesikud annavad ajule ja lihastele vähem vajalikke aineid. Selle tulemusena langeb seratoniini tase organismis ning seeläbi meeleolu langus. Viimast ei aita parandada ka treeningurõõm.

-         Pulbridieet –  langetades kiiresti kaalu valgupulbri abil, tekib pidev külmatunne, väsimus, juuste väljalangemine ning seedehäired. Alustades seejärel uuesti tavalise toitumisega tõuseb tavaliselt ka kehakaal.

Pulbrid annavad vähe vajalikke toitaineid ning batoonid-joogid sisaldavad suures koguses suhkrut. Jõudu treenimiseks ei ole ning kuna kalorite hulk on nii madal, on peaaegu 100 protsenti kindel, et peale selle toitumisega lõpetamist tõuseb ka kehakaal.

5:2 dieet – dieedi tulemusena oled kaks päeva nädalas näljane ning on suur oht, et tavaliselt süües sööd tunduvalt rohkem. Uuringud on näidanud, et 7:0 on sama efektiivne nagu 5:2.

Ehk kokkuvõttes ei mõju see väga hästi ning treeningu mõttes on paastupäevadel treening välistatud ning seega ka mõju halvem.

 

Selle asemel:

-         -  söö väiksemaid koguseid – vähenda oma päevast tavapärast toidukogust 500 kcal võrra, nii võtad lihtsalt kaalust alla pool kilo nädalas.

-         - Vali meetod, mis sulle sobib.

-         - Liigu palju, see aitab langetada vererõhku, vähendada depressiooni ja diabeedi riski. Ainult liikumisest aga ei piisa.

-         - Ära olen näljane. Söö toitu, mis toidab kalori kohta kõige paremini kõhtu, nii väldid näljatunde tekkimist

-         - Eemalda toidust rafineeritud suhkur – vältides valget suhkrut märkad peagi, et oled teadmatult vähendanud ka söödavate kalorite hulka.

-         - Suurenda rasvapõletust – kasuta selleks looduslikke vahendeid nagu vürtsikas toit, jalutuskäigud hommikul, õiged joogid, pähklid ja munad.

Expressen.se

loe ja kommenteeri