Unusta päästev homne 30 Nov

Alustad kohustuste täitmist alati viimasel minutil? Lükkad kogu aeg oma tegemisi edasi? On aeg oma harjumusi muuta ning härjal sarvist haarata. See mõjub positiivselt nii sinu tervisele, majanduslikule olukorrale kui ka ametialasele edule.

Homne päev on see maagiline aeg, mis päästab meid tegemistega kohe alustamast. Kohustuste homsesse lükkamine on lihtne, sest mis see üks päev ikka muudab. Töö lõpetamiseks on aega nädal, projekti jõuad kirjutada päeva-kahega. Lisaks arvad, et pinge all olles töötad paremini. Lõpuks istud tund enne tähtaja lõppu ning saad aru, et õigeks ajaks valmis saamine on võimatu. Järgneb poolikult üle antud tööüleasnne, mille puhul tead, et oleksid suutnud seda paremini teha, lisaks on sul vahepeal tekkinud stress.

Probleem on pidevas edasilükkamise harjumuses, millest on raske vabaneda. Selle asemel, et ülesande või tegevusega kohe alustada, leiame ise endale vabandusi. Calgary Ülikooli professor Piers Steel, kes on kirjutanud sel teemal ka raamatu ”The Procrastination equation: how to stop putting things off and start getting things done”, leiab, et edasilükkamine on irratsionaalne tegevus, mille tagajärjed on sageli kurvad. Sellest hoolimata on raske oma loomust muuta. Vastus asub meie nn roomaja ajus, mis juhib meie tundeid ja impulsse ning vastutab ellujäämise eest, olles samal ajal üks jõulisemaid aju osasid. Seepärast ei olegi imelik, et soov 10 minutit kauem magada on sageli tugevam kui hirm tähtsale koosolekule 10 minutit hiljaks jääda. Roomaja ajule on oluline nüüd ja praegu - kõik muu võib oodata. Võib isegi öelda, et inimesele on loomuomane asju edasi lükata.

Me oleme ajaloo jooksul õppinud oma ümbrust kuulama ning eelistama lühiajalisi tasusid ebakindlale tulevikule. Lisades siia juurde tänapäevased tähelepanu kõrvalejuhtimise viisid, muudab see keskendumise veelgi raskemaks. Ka internet, mille eesmärk oli inimese tööd lihtsamaks teha, tekitab pigem käitumisalaseid lõkse, mis teeb töötamise hoopis raskemaks.

Kui arvad, et see ei ole probleem, siis uuringud on näidanud, et mida vähem me midagi edasi lükkame, seda rohkem on meil raha, seda tervemad oleme ning seda täisväärtuslikum on meie suhe partneriga. Seepärast on viimane aeg sellest harjumusest vabaneda ning alustada kaalulangetamisega juba täna, mitte homme!

loe ja kommenteeri