Söö vähem kaloreid kaks päeva nädalas ja vähenda rinnavähi riski 07 Nov

TERVIS: Inglismaal tehtud uuring näitas, et naised, kes sõid kaks päeva nädalas vähendatud kalorisisaldusega toitu, alandasid oma rinnavähki haigestumise riski poole võrra, kirjutab sund.nu.
 
Teadlased korraldasid  uuringu 100 ülekaalulise naisega vanuses 30 kuni 45 aastat. Kõikidel neil oli geneetiline rinnavähki haigestumise risk. Osalejad jaotati kahte gruppi. Esimene grupp järgis madala kalorisisaldusega toitumist, 650 kcal, kahel päeval nädalas ning sõi tavaliselt viiel päeval nädalas. Teine grupp järgis Vahemere toitumist, keskmise päevase kalorihulgaga 1500 kcal päevas ning nii seitse päeva nädalas. 
 
Gruppe jälgiti kahe nädala jooksul. Seejärel mõõdeti nende rinnavähi riskiga seotud näitusid: hormooni leptiini tase vähenes 40 protsenti esimesel grupil ning 36 protsenti Vahemere toitumist järgival grupil. Insuliinitase langes 25 protsenti madala kalorihulgaga toitumist järgival grupil ning veidi vähem teisel grupil. Põletikuliste valkude hulk vähenes mõlemal grupil 15 protsenti. Lisaks langes kõikide osalejate kehakaal. 
 
Teadlaste arvates on naistel, kes ei suuda pikka aega tervislikku toitumist järgida hea võimalus parandada oma tervist, tarbides kahel päeval nädalas madala kalorisisaldusega toitu ning toitudes tavapäraselt teistel päevadel. Lisaks kaalulangusele väheneb märkimisväärselt ühe naiste seas enim levinud vähihaiguse risk. 
 
650 kcal päeva näidismenüü:
 
Naised tarbisid ca 2 liitrit piima, 2 portsjonit puuvilja ning 4 portsjonit köögivilja päevas. 
Hommikusöök: tee/kohv/piim ja 1 puuvili
Vahepala: tee/kohv/piim ja 1 puuvili
Lõunasöök: porgandisupp, 1 klaas piima, salat
Vahepala: gaseeritud vesi/tee/kohv ja 1 juurvili
Õhtusöök: köögiviljasalat kana/kalaga
Vahepala: klaas sooja piima kaneeliga
 
Allikas: sund.nu
loe ja kommenteeri