Vähem valu, ma vannun! 14 Mär

Foto: www.fotoakuten.se

Foto: www.fotoakuten.se

Olete kindlasti kuulnud lugusid vanduvatest ja ropendavatest vene naistest, kes sünnitusel oma tundeid kuidagi tagasi ei hoia? Tundub, et nad on teadlikud, et vandumine vähendab valu tundmist, nii et kui oma varba ära lööd või näpu ukse vahele jätad, ära hoia end tagasi, soovitab www.livescience.com.

Nimelt on uuringutulemused näidanud, nagu kirjutab NeuroReport, et vandumine vähendab valu tundmist. Uuritavatel paluti asetada käed jääkülma vette, kord samal ajal vandudes ning järgmisel korral neutraalsete sõnadega end väljendades. Tulemus näitas, et vandudes suutsid inimesed külma ja sellest tekkivad valuaistingut kannatada umbes 30 protsenti kauem aega ning tundsid 50 protsenti vähem valu.

Vandumine on seotud emotsioonidega paremas ajupoolkeras, samal ajal kui peamine sõnamoodustus toimub vasakus ajupoolkeras. Ehk kui vallandada valu tundes vandesõnad, suureneb valutaluvus, mis uurijate John Atkinsi and Andrew Kingstoni arvates võib olla seotud ka agressiooniga, sest tõuseb südame löögisagedus ning inimene tunneb end tugevama või machomana.

Mõned huvitavad faktid valust:

  • Krooniline valu vähendab aju suurust umbes 11 protsenti, on näidanud teaduslikud uuringud.
  • Naised tunnevad rohkem valu kui mehed, sest neil on rohkem valuretseptoreid.
  • Lihasevalu vastu aitab hästi kohv. Kaks tassi kohvi vähendab lihasevalu kuni 48%.
loe ja kommenteeri