Vale päevarütm on suur terviserisk 07 Nov

Oled vahetustega tööl või magad halvasti? Kui päevarütm on häiritud, võib see mõjutada veresoonte arengut kehas, mõjutades nii teatud haiguste nagu diabeedi, rasvumise ning vähkkasvajate teket, näitab Rootsis Linköpingi Ülikoolis ning Karolinska Instituudist tehtud uurimus.

Bioloogilist päevarütmi juhib meie kehasse „sisse ehitatud kell“, mis reageerib nii valgusele kui ka geneetilistele faktoritetele.

Üks teadlastegrupp on jõudnud tulemuseni, et väga olulise signaalsubstantsi, vaskulaarse endoteeli kasvufaktori (VEGF) tootmiseks, vajab keha normaalset päevarütmi. Teadlased manipuleerisid tunni vanuse sebrakala embrüo päevarütmi, asetades teda erinevatesse valgustingimustesse - pidevast pimedusest pideva päevavalguseni. Seejärel uuriti veresoonte arengut erinevates gruppides.

Tulemus näitas, et pidev päevavalgusele eksponeeritus (1800 lux) halvendas märgatavalt veresoonte kasvu, mõjutades lisaks neid geene, mis reguleerivad tsirkadiaanset kella.

Seda tulemust on võimalik üle viia ka kliinilistesse oludesse ehk inimesed, kelle päevarütm on häiritud, näiteks vahetustega töötajad, kes töötavad öösel tugeva valguse käes, või inimesed, kellel on uneprobleeme ning geneetilisi soodumusi, peaksid jälgima muutusi, mis on seotud veresoonte arenguga, leiab Lasse Dahl Jensen, Rootsi Linköpingi kardiovaskulaarse füsioloogia teadlane.

Selliste haiguste hulka kuuluvad näiteks infarkt, insult, kroonilised põletikud ja vähk. Veresoonte arenguhäired mõjutavad aga ka loote arengut, naiste paljunemistsüklit ning haavade paranemist.

Allikas: http://halsa.se

loe ja kommenteeri