Vanusega aeglustub ainevahetust (2) 15 Apr

Eakamaks saades aeglustub ainevahetus ning pärast neljakümnendat eluaastat võtavad paljud naised ja mehed kaalus juurde. Hiljutine uurimus leidis põhjuse, miks klimakteerium mõjutab ainevahetust. Nimelt väheneb sel ajal kehas östrogeeni tase, mis mõjutab aju retseptoreid, mis omakorda juhivad seda, kui palju kaloreid keha peaks põletama. Väiksem östrogeenide kogus tähendab seega aeglasemat rasvapõletust (klimateeriumis naised põletavad päevas ca 50 kalorit vähem).

Selle vastu aitab lihaste treenimine, sest lihased põletavad rohkem rasva. Lisaks peaks hoidma veresuhkru taset ühtlasena, süües päeva jooksul sagedamini, kuid portsjoni suurusi vähendades. Süües kolme suurema söögikorra vahel banaani või jogurtit, hoiad veresuhkru taseme ühtlasena.

Veresuhkru kõikumiste paremaks vältimiseks peaks sööma midagi kerget enne magamaminekut. See aitab kehal rasvapõletust jätkata ka magades.

Teine võimalus ainevahetuse stimuleerimiseks on pidevalt liikuda. Tempo peaks olema nii kõrge, et hakkad higistama - rasvapõletuseks sellest piisab.

Lisaks on kiireks ainevahetuseks väga oluline magamine. Ameerikas läbi viidud uuring näitas, et basaalne ainevahetus pärast unetut ööd on langenud järgmisel päeval 5 protsenti. Teine uuring näitas, et kui naine on maganud üheksa tunni asemel neli tundi, kulutab ta päevas keskmiselt 329 kalorit vähem. Tervislikuks rasvapõletuseks piisab 7-8 tundi kestvast unest.

Allikas: http://health.com

loe ja kommenteeri