Vähene sool päästab elusid (1) 02 Jaan

Vähendades soola koguseid toidus, on võimalik igal aastal päästa tuhandeid elusid ning summad, mis haigekassa ravirahana kokku hoiab, on arvestatavad.

Euroopas tarbib täiskasvanud inimene päevas keskmiselt 10-15 grammi soola, Eestis 6,3-9,1 grammi, Rootsis ning Taanis 10-12 grammi. Päevane soovituslik kogus on aga 5-6 grammi soola.

Uuringud on näidanud, et kui vähendada päevast soolatarbimist 3 grammi võrra, on võimalik aastas päästa tuhandeid elusid ning haigekassa saaks hoida kokku suuri summasid.

Liigne soolatarbimine viib kõrge vererõhuni ning kõrge vererõhk suurendab südame-veresoonkonna haigustesse haigestumise riski.

Taanlased, kes tarbivad päevas 10-12 grammi soola, uurisid, mis juhtuks, kui tarbida päevas keskmiselt 3 grammi soola vähem. Keskmiselt arvutatult oleks selle meetodiga võimalik Taanis aastas säästa tuhandeid elusid ning ravirahade kokkuhoid ulatuks 330 miljonit taani kroonini aastas, see on üle 44 miljoni euro.

Sarnased oleksid Rootsi toiduaineameti andmete järgi muutused ka Rootsis, kui rootslased hakkaksid sööma vähem soola. Liigse soolatarbimise põhjustavad poolfabrikaadid, mida lääne-eurooplased söövad üha enam.

60ndatel oli keskmine soolatarbimine 5-6 grammi päevas, kuid praeguseks on see kogus kahekordistunud. Sageli inimesed seda endale ei teadvusta, et näiteks ühes valmistoidu portsjonis on olemas päevane soovitav soolakogus. Seepärast peaksid ka toiduainetööstused jälgima toidule lisatava soola hulka, et nõnda elanike tervise parandamisele kaasa aidata.

Allikas: http://svt.se

loe ja kommenteeri