Ära riku oma kaalulangust ära 29 Sep

Ülekaalust vabanemisel ei ole peamine probleem kartulikrõpsudes ja maiustustes, sageli on põhjuseks just negatiivne mõtlemine, mis ei lase liigsetel kilodel kaduda. Järgnevalt peamised valed, mida endale sisendame, et oma ebatervislike eluviiside jätkamist endale vabandame.

1. Kaalulangetamine on kallis – tegelikult ei ole vaja ei erivarustust ega kallist toitu. Jalutamine, jooksmine, kätekõverdused, kükid jms. on kõik tasuta. Võta kaalulangust kui pikaajalist investeeringut, sest terve olla on odavam kui haige.

2. Ma ei jõua treenida – paarist minutist päevas piisab parema vormi saavutamiseks. Lifit asemel trepp, jaluta bussisõidu asemel või alusta päeva 30 minutit varem treeninguga enne hommikusööki.

3. Täna söön palju, kuid homme hakkan korralikuks – kui oled suures koguses söönud, siis järgmisel päeval on vähem süüa palju raskem. Või siis süüakse imevähe ning tekib selline nälg, et astutakse taas samasse auku. Väärtusta oma keha ning söö korralikult ja tervislikult iga päev. Ära karista teda nälgimise või õgimisega.

4. Esmalt pean arvestama perekonnaga, siis saan endale mõtelda – esmalt pead enda eest hoolitsema, et suudaksid teiste eest hoolt kanda. Kui enda eest ei hoolitse, ei jaksa sa peagi endast midagi anda.

5. See ei ole vaeva väärt, nagunii tuleb kõik peagi tagasi – tavaline mõtlemine kui ollakse proovinud paljusid dieete ning ebaõnnestunud. Sageli ei ole probleem aga mitte sinus vaid ebaloomulikes dieetides. Kui jood vaid kohvi ja sööd greipi, võtad muidugi kaalus alla, kuid see ei ole pikaajaline lahendus. Tervislik toitumine on aga kogu elu kestev tegevus.

6. Minu töö on tähtsam kui tervis – suudad tööd paremini teha kui oled ise heas vormis.

7. Minu kehakaalul pole tähtsust, ma olen ikkagi kole – tähtis pole mitte kest, vaid sisu. Sinu keha on imeline. Mõtle kõigele sellele, mida ta suudab, mitte ära nuta taga seda, et ta ei vasta kunstlikule ideaalile.

8. Keegi mind nagunii ei armasta, miks peaksin seda siis ise tegema – esmalt pead õppima ise end armastama, alles seejärel on võimalik teistel sind armastada. Suurem enesekindlus muudab su positiivsemaks ning suudad inimestega paremini suhelda. See omakorda parandab enesekindlust.

9. Tänane päev on niigi juba aiataga. Alustan parem homme – kohatine ülesöömine ei vähenda võimalust pikaajaliseks kaalukaotuseks. Ära aga asja hullemaks tee veelgi rohkem süües. Kunagi ei ole liiga hilja uuesti alustada.

10. Olen palju tööd teinud, olen maiustused ja koogid auga ära teeninud – raske töö eest oled välja teeninud oma hellitamise, kuid ülesöömine on hoopis keha trahvimine. Leidub paremaid vahendeid enda hellitamiseks, mis ei väljendu ka suuremas keskkohas, näiteks massaaž, soe vann või uued rõivad.

11. Oluline on sisemus – täpselt nii, seepärast peadki oma kehakaalule mõtlema. Lisakilod kehal kahjustava sisemust. Kui vabaned ülekilodest, saab sisemus ehk süda, kopsud ja veri muutuda tervemaks ja tugevamaks.

12. Minu elukaaslane armastab mind sõltumata minu välimusest – tõsi, kuid see ei ole seotud sinu kaaslase, vaid sinuga. Vabanedes ebatervislikest ülekilodest muutud tugevamaks, terveks ning sul on rohkem enerigat. Tunned end lihtsalt paremini.

13. Ainult toit suudab minu enesetunnet parandada – sellest harjumusest on vaja vabaneda. Toit on energia, mitte lohutus. Analüüsi, miks toitu just seepärast kasutad.

14. Kui pakutud kooke-maiustusi ei söö, olen ebaviisakas – kui teised solvuvad kui oma tervise peale mõtled, peaksid neile selgitama, et see on siiski sinu tervise huvides.

15. Olen vana ning vanemad inimesed on ülekaalulised – vanemad inimesed võtavad kergemini juurde, sest ainevahetus on aeglasem, kuid igapäevase liikumise ning tervisliku toitumisega annab siiski sellele probleemile lahenduse leida.

16. Olen endisel noor, võin seda ka hiljem teha – statistika räägib sinu vastu. Vananedes võtame pigem juurde, mitte maha. Parim aeg ebatervislikest kilodest vabaneda on just nüüd ja praegu.

17. Võin süüa sama palju kui minu mees – paljude naiste kehakaal suureneb pärast püsisuhte algust kui nad hakkavad sööma mehega sama suuri portsjoneid. Meestel on suurem lihasmass ning sageli on nad ka pikemad, kulutades seetõttu rohkem energiat kui naine.

18. Probleem on minu ainevahetuses – võimalik, kuid see on väga haruldane. Kui oled ebakindel, mine arsti juurde uuringutele.

19. Kõik minu perekonnast on ülekaalulised – võimalik, kuid see ei tähenda, et sa pead seda ka olema. Vahel on ülekaalu põhjuseks geenid, kuid see ei tähenda, et peaksid kogu elu tüsedam olema. Võimalik, et kaalu alandamiseks ja säilitamiseks peaksid lihtsalt rohkem pingutama.

20. Olen treenimiseks liiga paks – liiga suure ülekaaluga pead võtma füüsiliselt tõesti rahulikumalt, kuid kaalu vähenedes hakka väikese liikumisega harjutama. Liigu kodus, väikesed jalutuskäigud värskes õhus ning aja möödudes suurenda koormust.

Allikas: Aftonbladet.se

loe ja kommenteeri