Kiudaineterikas toit vähendab soolevähi riski 04 Jul

Viimasel ajal on ilmsiks tulnud selged tõendid mis näitavad, et palju arutatud kiudained vähendavad soolevähi riski. Seda tõestab Maailma Vähiuuringute keskuse (World cancer research fund) poolt läbiviidud uuring.

Varasemad uuringud on näidanud, et on olemas tõenäoline seos kiudainete ning soolevähi riski vähenemise vahel. Lisades vanadele uurimuste tulemustele aga uute uuringute tulemuse on tõendid ilmselged.

Kiudaineid on alati peetud väga kasulikeks ning paljud valivad leiva, pasta ja riisi just kiudainetesisalduse järgi. Viimasel ajal on mitmed teadlased aga arvanud, et me tarbime liiga palju kiudaineid ning see võib põhjusta kõhuvalusid, gaase ning paistes olekut. Kõhuprobleemidega inimestele soovitatakse sageli kiudainete tarbimist vähendada ning see on mitmetele ka hästi mõjunud.

Samal ajal näitavad aga uurigud, et kiudaineterikas toit vähendab soolevähi riski.

WCRF on uurinud erinevadi faktoreid, mis avaldavad mõju soolevähile ning leidnud, et füüsiline aktiivsus vähendab riski ning alkohol suurendab. Riski suurendavad ka lihatooted ning punane liha, eriti kui tegemist on tugevalt suitsutatud või soolatud toodetega.

Allikas: vardforbundet.se

loe ja kommenteeri