Lihtne viis kalorite säästmiseks 08 Dets

Foto: Suat Eman / FreeDigitalPhotos.net

Foto: Suat Eman / FreeDigitalPhotos.net

Sööd enda arvates üsna tervislikult. Sööd korraga vaid ühe taldrikutäie, mis sisaldab kindlasti ka köögivilja ning toit on tervislikest toorainetest. Kui siiski kaal ei lange ning sa ei saa aru, kus on põhjus. Võimalik, et toitud õigesti, kuid veidi liiga palju.

Taldrikutäis toitu võib anda 300 kalorist kuni 1000 kalorini. Kui palju valitud taldrikutäis kaloreid annab, sõltub valitud toidust ning toitainete vahekorrast.

Oled kindlasti kuulnud taldrikumudelist. See, kes soovib kaalus alla võtta, peaks pool taldrikust täitma köögiviljadega ning ülejäänud täistera riisi, pasta või kartuliga ning liha või kalaga. Selleks, et aru saada, et selliselt täidetud taldrik annab vähem kaloreid kui taldrikutäis lihakastmega pastat, kus on vaid üks tomat kõrvale lisatud. Kui vähendad oma söödavate kalorite kogust 10-15%, annab see pikas perspektiivis märkimisväärse muutuse.

Võtame näiteks naise, kes ei treeni üldse, tal on täiesti istuv töö ning ta on harjunud päevas sööma ca 2000 kalorit. Kui ta vähendab oma päevast kalorite kogust 15%, 1700 kalorini, tähendab see nädalas 2100 kalorit vähem. See on sama palju kaloreid kui ta varem päevas tarbis, mis nüüd jääb söömata. Et vähendada oma päevaseid kaloreid 300 võrra, peaks kolme peamise söögikorra juures taldrikul suurendama köögiviljade hulka muu toidu arvelt, valima tervislikud vahepalad või loobuma kaloririkastest jookidest.

  1. Vahetades pasta, riisi või kartulid aedviljade vastu, hoiad kokku palju kaloreid ning saad rohkem kiudaineid, vitamiine ja mineraale. Me ei vaja igapäevaselt seda suurt süsivesikute kogust, mille saame suure koguse pasta, riisi ja kartuliga. Aktiivsed treenijad kulutavad selle ära, kuid vähese liikumisega inimesed võivad poole kogusest vabalt köögiviljade ja juurviljade vastu vahetada.
  2. Liha, kana ja kala on lihtsam parajas koguses süüa, sest valk on hästi toitev. Ja kui valid lahjad alternatiivid nagu lahja sea- ja loomaliha, kala või nahata kana, võid süüa üsna suuri portsjoneid, ilma et see Sinu kehakaalu mõjutaks.
  3. Rasvane kaste, juust, koor ja õli sisaldavat suures koguses rasva ja kaloreid. Nende toitainete koguseid vähendades säästad lihtsalt kaloreid. Õpi valmistama lahjemaid kastmeid, kui oled kastmearmastaja, kuid kindlasti ei või rasvadest loobuda. Tervislikku rasva on oliivõlis, avokaados, rasvases kalas ja pähklites. Need on kehale vajalikud ning peaksid leiduma igas söögikorras.

Tehes need väikesed muudatused, toimuvad väikesed muutused ka sinu kehas. Kuna tegemist ei ole suurte harjumuste ümberkorraldamisega, ei saa loota kiiret tulemust. Samal ajal võid aga kindel olla, et neid väikesi parandusi on lihtne uuteks harjumusteks muuta, mis teeb ebaõnnestumise vähem tõenäoliseks.

Allikas: tasteline.com

loe ja kommenteeri