Mida teha, kui kaalulangetamine muutub kinnisideeks? 11 Aug

HEIDI HELGEM ELU: Paar kuud tagasi oli minu elu koolilõpetamise tõttu väga pingeline. Samal ajal üritasin iga hinna eest kaalu langetada ning ma tundsin ennast iga üleliigse toidukorra või vähese trenni pärast süüdi. See võttis minult nii palju energiat, mida oleksin pidanud hoopis kuhugi mujale suunama.

Lühidalt öeldes sai kaalulangetamine minu jaoks kinnisideeks, mille all kannatasid tähtsamad ülesanded minu elus. Õnneks ma sain sellest õigel hetkel aru ja tegin enda elus järgmised muudatused:

  • seadsin eesmärgiks kaalu säilitamise, mitte langetamise.
  • tegin trenni hea enesetunde saavutamiseks, mitte kalorite põletamiseks.
  • lubasin endal süüa nii palju kui tahtsin, niikaua kui see oli tervislik.
  • lõpetasin söömise, kui mu kõht oli täis.
  • ei keelanud endale midagi, kui ma seda tõesti tahtsin.
  • ei söönud mitte kellaaja, vaid sisetunde järgi.
  • täitsin toidupäevikut, kuid ma ei muretsenud, kui kalorid üle läksid. Siiski panin kõik korralikult kirja, et oma toitumisest head ülevaadet saada.
  • keskendusin vaid kõige olulisematele ülesannetele oma elus.

Need muutused ei tulnud üleöö ning alguses oli päris raske leppida faktiga, et kaalul käia pole enam mõtet, sest langust sealt nagunii oodata ei ole. Siiski pean ütlema, et olen hetkel palju rahulolevam kui varem – söön iga päev üle 2000 kalori, teen korralikult trenni ja kaal püsib ilusti paigal. Ausalt öeldes ei jõua ma juba seda ära oodata, mil jälle täielikult oma kehale pühenduda ning ka need viimased kilod maha raputada saan.

Jõudsin järeldusele, et see on täiesti loomulik, et mu keha mõnel eluperioodil rohkem kütust vajab. Eksameid oli palju-palju parem teha, kui ma kogu aeg „näljas“ ei olnud. Ma usun, et keha ei tasuks üleliia kurnata ka siis, kui on näiteks pingeline aeg tööl või muud normaalset elu segavad mured. Samuti on puhkusel olles mõistlik küll toiduga piiri pidada, kuid ennast mitte „hulluks ajada“.

Heidi kirjutab Kaaluabis tervislikust toitumisest ja sportlikust eluviisist. Kui soovid tema kohta rohkem teada, külasta tema blogi aadressil http://heidi.tarkpea.ee

loe ja kommenteeri