Miljon miksi toidu teemal 20 Jaan

2 õunaMis asi on õunal olev vahakiht?
Õuntel on koore peal looduslik vahakiht, mis kaitseb viljaliha kuivamise eest, et see oleks mahlane ja värske. Seepärast – mida mahlasem õunasort, seda „rasvasem“ on kaitsekiht. Mõnedes maades kaetakse õunad aga täiendavalt mesilasvahaga, et mahlasus kauem säiliks.

Miks soovitatakse rohelise toitumise ”5 portsjonit päevas” hulka arvestada vaid 1 klaas mahla?
Mahl sisaldab vitamiine, kuid mitte kõiki kasulikke aineid, mida puuviljades leidub. Kui puuvilju ei tarbi, ei saa keha ka piisavalt kiudaineid, mida leidub koores, vähem antioksüdante ning lisaks ei toida mahl sama hästi kõhtu.

Mis oleks hea ja kasulik toit õhtul, kui tekib väike näljatunne, näksida?
Isegi kui eesmärk ei ole kaalus alla võtta, ei ole soovitav õhtuti tarbida magusaid ja rasvaseid toite. Selle asemel tasub eelistada kasulikke snäkke, mida on lihtne valmistada ning mis ei sisalda nii palju enerigat. Näiteks näkileib õhukese marmelaadi kihiga, smuuti valmistatud 100g külmutatud marjadest ja 1 ½ dl jogurtist, köögiviljakangid.

Paljud inimesed tunnevad pidevat magusaisu, kuid mida siis süüa, kui tunned pidevat soolase isu?
Suure koguse soola söömine on ebatervislik, sest sisaldab naatriumi ning liiga suures koguses seda võib tõsta vererõhku. Mõne inimese vererõhk on soola suhtes eriti tundlik ning kui kannatad liiga kõrge vererõhu käes, siis vahel aitab lihtsalt magedamatele toitudele üleminek. Soola on palju paljudes toiduainetes, lisaks on inimestel endal harjumus toitu valmistades soolaga liialdada, seepärast saame päevas märkamatult liiga palju soola. Et seda vähendada, peaks harjutama oma maitsemeelt vähehaaval magedama toiduga:
- Kasuta toitu valmistades vähem soola.
- Maitse toitu enne söömist, ehk ei olegi vaja soola lisada.
- Vähenda soola lisamist, nii harjub maitsemeel magedama toiduga.
- Suitsetajatel on soovitav suitsetamisega lõpparve teha, sest suitsetamine halvendab maitseelundeid ning selle tõttu inimesed soolavad kergesti oma toidu üle.

Kas vanusega muutub ainevahetus ning keha kulutab energiat mingit muud moodi?
Ainevahetuse kiirus vanuse kasvades väheneb, sest vananedes vähenevad ka musklid, seepärast kulutab keha ka vähem energiat kui noorena. Vanemad inimesed söövad loomulikul põhjusel vähem ning ka ei liigu sama palju. Kui toitumisharjumusi üldse ei muudetaks, koguneb ülejääv energia kergesti kehale ülekilodena.

Kas Coca-Cola Light on ebatervislik ning kahjulikum kui kohv?
Coca-Cola Light on magustatud sünteetilise magusainega aspartaam ning seepärast ei sisalda jook peaaegu ühtegi kalorit. Sellest hoolimata ei ole soovitav seda palju juua, sest seal ei ole toitaineid, küll aga suurel hulgal lisandeid, mida on oht liiga palju endasse saada. Coca-Cola nagu ka kohv sisaldab kofeiini, millel, nagu teada, on ergutav mõju. Coca-Cola Lightis ja Coca-Colas on kofeiini vähem kui kohvis. Kui soovid juua ergutuse mõttes, eelista tassi kohvi koos paari klaasi veega.

Allikas: Iform.se

loe ja kommenteeri