Moedieedid tekitavad segadust 29 Dets

Foto: Michal Marcol / FreeDigitalPhotos.net

Foto: Michal Marcol / FreeDigitalPhotos.net

Erinevad moedieedid, mida ajakirjad täis on, tekitavad inimestes vaid segadust ning võtavad tähelepanu sellelt, mis on tegelikult oluline. Oluline on kalorite ning toitainete vaheline seos, mitte rasva ja süsivesikute suhe. Lisaks vajaksid inimsed abi kauplustes õigete valikute langetamisel, sest 25% toiduainetest, mida ostame, on puhas rämpstoit, kirjutab tappa.se.

Kuulsuste moedieedid tekitavad vaid segadust ning teaduslikult tõestatud toitumisnõuannetel on raske selle kõige vahel ennast kuuldavaks teha. Kui kirjutatakse õigest toitumisest, on lihtne arvata, et tegemist on rasvade ja süsivesikute vahega, kui tegelikult on olulised hoopis eluks vajalikud toitained, mida toiduga peame saama. Millist toitu keegi vajab, on individuaalne ning sõltub üsna palju ka elustiilist.

Tänapäeva inimene on füüsiliselt vähem aktiivsem nii tööl kui ka vabal ajal, mis tähendab, et toiduga vajame vähem energiat (kaloreid), kuid sama palju toitaineid. See tähendab, et toit peab olema võimalikult kasulik ning rämpstoidule ei tohiks tegelikult ruumi jääda, sest seal on palju kaloreid, kuid vähe toitaineid.

Paljud uuringud näitavad, et toitaineterikas toit aitab hoida meid tervemana ning vähendada ravivajadusi. Et ühiskonna ravikulusid kokku hoida, tasub investeerida teadvustamisse, mis aitaks kaasa inimesi sööma tervilikumalt.
Kuna tänapäeva kaubavalik on väga suur, võib õigete valikute tegemine olla raske. Seetõttu ostetakse ca 25% ulatuses rämpstoitu. Üheks võimaluseks seda osa vähendada oleks rämpstoidu täiendav maksustamine ning tervilikumal toidul käibemaksu vähendamine. Teine võimalus on hoiatustekstid kirjaga „rämpstoit“, mis aitaks tarbijatel õigeid valikuid langetada.

loe ja kommenteeri