Pühade järel ülekaal suureneb 17 Jaan

dreamstime_9920862Pühadeaegsete söömaorgiate järel algab suur kaalulangetushooaeg. Kuigi ülekaal mõjub naiste enesehinnangule negatiivselt, suudavad siiski vaid vähesed oma kehakaalu langetada, näitab Taanis, Soomes, Norras, Rootsis, Belgias ja Hollandis läbi viidud uurimus, milles osales kokku 12 410 naist. Kaks kolmandikku neist, 8152, olid ülekaalulised – KMI (kehamassiindeks) üle 25.

Vastuste järgi võib öelda, et pühade ajal toimunud suurele söömisele järgneb naiste hulgas paastuaeg ning peaaegu pooltel naistel on uusaastalubaduseks kaalualandamine. Kümnest neli naist tavatseb jaanuaris pidada dieeti ning iga neljas märtsis ja veebruaris. Aasta teistel kuudel on kehakaalu jälgimine palju vähem aktiivne.

Enamik naisi uuringus väidavad, et ülekaal mõjub negatiivselt nende enesekindlusele ning kaheksa inimest kümnest leiab, et nende füüsiline suutlikkus on seetõttu väiksem. Paljud muretsevad oma tervise pärast ning leiavad, et üleliigse kehakaalu tõttu on nende seksuaal- ja armuelu vähem rahuldav.

Kuigi ülekilod põhjustavad probleeme, õnnestub vähestel midagi selle vastu ette võtta. Paljud on proovinud erinevaid kaalulangetamise meetodeid, kuid kilod on hiljem alati tagasi tulnud. Põhjuseks peetakse halba enesekontrolli, et tulemus laseb end liiga kaua oodata, halba motivatsiooni või vähest usku meetodisse. Tavaliselt õnnestub kaalulangetamine igal kolmandal ning pooled proovijatest võtavad kaalus hoopis juurde.

Paljud leiavad, et nende ülekaalu põhjused on geneetilised või on see seotud haiguse, ravimite, sünnitamise või üksindusega. Neli inimest kümnest söövad enda premeerimiseks rasvast toitu ning üle poolte väidavad, et kurbuse korral söövad nad ebatervislikke toite.

Allikas: Aftonbladet.se

loe ja kommenteeri