Stress perekonnas viib laste ülekaaluni 10 Jaan

Foto: Michelle Meiklejohn / FreeDigitalPhotos.net

Foto: Michelle Meiklejohn / FreeDigitalPhotos.net

Oht laste ülekaalu tekkeks on stressirohkes keskkonnas kasvades 2-3 korda suurem kui rahulikus keskkonnas kasvades. Linköpingi ülikoolis läbi viidud uuringu järgi võib olla seos ülekaaluepideemia ning psühholoogilise stressi vahel.
Uuringud on näidanud ka seost vanemate psühholoogilise stressi ning laste halvema enesehinnangu vahel. Stressirikkast perest laste stressihormooni kortisooli tase oli samuti kõrgem.

Väikelastega peredes võivad stressi põhjused olla erinevad, näiteks mure laste pärast, nõrk sotsiaalne võrgustik või rasked olukorrad elus. Perekondades, kus mitmed faktorid ühtisid, suurenes stress, mis omakorda suurendas laste ülekaalu riski kaks kuni kolm korda.

Uuring on üles ehitatud 17 000 Rootsi lapse andmetel, kes sündisid ajavahemikus 1 oktoober 1997 ja 31 oktoober 1999 Lõuna-Rootsis. Laste KMI (kehamassiindeks) arvutati 2, 5 ja 8 aasta vanuselt.

Stress ja enesehinnangu vahelist seost uuriti 3800 8-aastase lapse baasil ning stress perekonnas mõjutas lapse enesehinnangut negatiivselt. Lisaks mõõdeti lapse suhtumist oma kehasse. 70% olid oma kehaga rahul, ülejäänud oleksid soovinud olla tugevamad või saledamad. Kui 8-aastane juba oma kehaga rahul ei ole, on tegemist ühiskonna probleemiga, sest üha rohkem lapsi tunnevad, et nad ei suuda seatud ideaali täita. Stress ja madal enesehinnang aga viivad lohutussöömiste, hormoontasakaalu muutuste ning insuliinitundlikkuseni.

Allikas: Dagens Hälsa

loe ja kommenteeri