Suur saak olgu puhas rõõm 05 Sep

Suvi on peagi läbi ning sügisel on koduaiad täitunud värvilise saagiga. Kuigi praegusel ajal on värsket aed- ja puuvilja aasta läbi võimalik kauplusest osta, on nii keskkonnasõbralikum kui ka tervislikum sobituda oma toitumine hooajaga ning tarbida enda valmistatud hoidiseid.

Sügisel on Eestis palju puuvilju ja seeni. Just erinevaid seenesorte leidub septembris-oktoobris kõige rohkem. Kui paljudes kultuurides, nagu näiteks Hiinas ja Jaapanis on seenekasvatus väga vana traditsioon, siis Eestis on eelistatud metsas looduslikult kasvavaid seeni. Seened on ju väga kiudaineterikkad ning sisaldavad vähe kaloreid, olles samal ajal väga maitsvad. Miks mitte neid siis lihtsalt pannil praadida ning kasutada leivakattena, panna pajaroogadesse või pastadesse, valmistada seenesuppe.

Seeni on võimalik talveks ka sügavkülma panna, et näiteks suure lumesaju ajal kukeseenepastat valmistada ning mõnusat sügist meenutada. Üks vähem levinud viis on seente kuivatamine kas restil vabas õhus või madalal temperatuuril ahjus 4-5 tundi.

Kodumaised puuviljad on maitsvad ja kasulikud ka niisama süües, kuid neist annab valmistada ka palju maitsvaid roogi. Miks mitte lisada meie enda õunu-ploome-pirne salatitesse, valmistades neist põnevaid eelroogasid või magustoite. Kui olete unustanud vana klassika, täidetud ahjuõuna, siis tasub seda uuesti proovida. Koos vaniljekastme või jäätisega viib see lausa keele alla ning sobib ka neile, kel hapud toidud seedimise tõttu väga soovitatavad ei ole. Talvele mõeldes tasub puuvilju aga ka sisse teha. Enda tehtud õuna-ploomimoos hommikusel pudrul muudab pimeda talvehommiku mõnusamaks.

Kui aed on suure saagiga suvise töö eest tänanud, siis ei tasu ka aednikul kitsi olla. Kui ise ei jõua kõike ära tarbida ja sisse teha, siis naabrid ja sõbrad võivad maitsvate aiaviljade üle olla väga tänulikud. Kui aga ka siis üle jääb, siis paku lastaaedadesse-koolidesse, mis sinu lähedal paiknevad ning nad on selle eest kindlasti väga tänulikud. Ära unusta, et isegi kui oled kõik ise kasvatanud, tasub nii köögivilja kui ka puuvilja enne tarbimist või toiduvalmistamist hoolega pesta, sest nende peal võib olla nii mullas leiduvaid baktereid, õhus leiduvat mustust. Ja seejärel tervislikke sügisande nautima!

Allikas: kaaluabi.ee

loe ja kommenteeri