Võtsid kaalust maha, kuid nüüd on kõik tagasi? 19 Jaan

Free Stock Photo: FreePhotos.com

Free Stock Photo: FreePhotos.com

Treening aitab tervisele võidetud kasu säilitada. USA, Missouri ülikooli teadlased leiavad, et kaalulangetamise ajal tehtud vastupidavustreeningud vähendavad haigusi põhjustavaid ohutegureid.

Kuigi ülekaalulisus ja rasvumine suurendab haiguste riski, on suur osa ohust seotud metaboolse (või kardiometaboolse) sündroomiga, kompleksse ainevahetushäirega, millega kaasneb oht haigestuda diabeeti ja südameveresoonkonna haigustesse. Kaalulangetamine võib tervist parandada ning mitmeid ohutegureid vähendada. Ometi peavad paljud inimesed kõvasti pingutama, et kaalu pikaajaliselt kontrolli all hoida.

Nüüd on Missouri ülikooli teadlased avastanud, et inimesed, kes tegelevad kaalulangetamise ajal vastupidavustreeningutega, võivad teha püsivaid edusamme vähendamaks kroonilistesse haigustesse haigestumise riski. „Pikaajaline kaalulanguse säilitamine regulaarse treeninguta on praktiliselt võimatu,“ ütles Missouri ülikooli toitumise ja treeningfüsioloogia osakonna doktorant Shana Warner. „Väga oluline on hea tervise säilitamise huvides suunata oma tähelepanu ka muule kui ainuüksi kehakaalule. Meie uurimused annavad alust arvata, et järjepidev treeningprogramm võib aidata kaasa metaboolse kontrolli saavutamisele isegi neil, kelle kaal taastub.“

Teadlased avastasid, et kui inimesel taastub pärast kaalulangetamist endine kaal, on vastupidavustreeningul tema tervisele positiivne mõju, mis võib vähendada diabeedi, südamehaiguste ning teiste haiguste ohtu.

Uurimusel oli kaks faasi, millega imiteeriti reaalset kaalulangetamist ja -taastumist. Esimeses faasis kaotasid ülekaalulised ja rasvunud osalejad kaheksa kuni 12-nädalase regulaarse dieedi ja aeroobse treeningu toel neli kuni kuus protsenti oma esialgsest kehakaalust. Teises faasis taastus osalejatel kaotatud kaal 50% ulatuses. Kehakaalu taastumise perioodil tegelesid osalejad kolmel korral nädalas 45 minuti jooksul treeneri järelvalve all vastupidavustreeninguga.
Teadlased leidsid, et kehakaalu taastumise perioodil tehtud jõutreeningul on tervisele positiivne mõju, mis aitab vähendada diabeeti, südame- ning muudesse haigustesse haigestumise ohtu. Uurimuses osalenutel säilis kaalulangusega saavutatud hea kardiorespiratoorne võimekus, keha rasvaprotsent, süstoolne vererõhk ja muud tegurid. Lisaks lisandus osalejatel märkimisväärselt jõudu ning lihasmassi. Samas ei jäänud siseelundite ümber paiknev rasvkude kaalulanguse-aegsele tasemele.

Kirjeldatud uurimus on järg ühele sel aastal varem lõpetatud teadustööle, kus Missouri ülikooli teadlased avastasid, et kaalu taastumisperioodil aeroobsetes treeningutes osalemine tõrjub paljusid krooniliste haigustega seotud ohutegureid. Need uurimused on esimesed omasuguste seas, kus uuritakse treeningute mõju inimeste tervisele, kellel taastub hiljuti kaotatud kaal.

Allikas: http://munews.missouri.edu

loe ja kommenteeri