Rohelise tee imed 22 Veeb

Vee järel on tee maailma populaarseim jook, kuid mida me teame rohelise tee mitmekesisusest? Seda uurivad pidevalt inimesed, keda huvitab, kas tegemist võiks olla kroonilisi haiguseid ennetava eliksiiriga.

Miks roheline tee?

Roheline, oolongi ja must tee pärinevad kõik samast taimest – teepõõsast (ld.k Camellia Sinensis). Nendevaheline erinevus tuleneb töötlemisest: roheline tee on fermenteerimata, oolong on osaliselt fermenteeritud ja must tee täielikult fermenteeritud toode.

Parima osa rohelisest teest moodustavad selles sisalduvad antioksüdandid ehk polüfenoolide hulka kuuluvad katehhiinid. Katehhiinid võivad ennetada vähktõbe tekitavaid rakukahjustusi ning neil on põletikuvastane toime. Rohelise tee katehhiinide sisaldus sõltub just töötlemisviisist, sest enne kuivatamist teepõõsa lehti lühiajaliselt kuumutatakse – see vabastab katehhiine hävitavad ensüümid ning potentsiaalsed antioksüdandid jäävad alles.

"Rohelises tees sisalduv katehhiin EGCG (i.k epigallocathechin gallate) on vabade radikaalide neutraliseerimises umbes 100 korda efektiivsem kui tuntud antioksüdant C-vitamiin," kõneles USA Kansase ülikooli meditsiinilise keemia professor ja raamatu „Roheline tee“ (i.k The Green Tea Book) autor dr Lester Mitscher. USAs Bostoni Beth Israel Deaconess’i meditsiinikeskuse tarbijaväljaandes refereeritud uurimused näitavad, et regulaarne tarbimine (kolm tassi päevas) võib olla positiivse efekti tekitamiseks piisav.

Roheline tee ja kaalu langetamine

Roheline tee mängib oma rolli ainevahetuse kiirendamisel ja rasvapõletusel, mis mõlemad aitavad teoreetiliselt kehakaalu kontrolli all hoida. USA toitumisajakirjas American Journal of Clinical Nutrition avaldatud uurimuse tulemused näitasid, et roheline tee aitab ühelt poolt ladestada vähem rasva, põletades teisalt rohkem rasva ning parendades insuliinitundlikkust. Rohelise tee aktiivne toimeaine kiirendas ainevahetust nii treeningu käigus kui ka puhkeajal. Uurimuse autorid järeldasid, et kolm või neli tassi rohelist teed 24 tunni jooksul kiirendas ainevahetust nelja protsendi võrra, mis rasvapõletuseks ümberarvestatuna tähendab 50 kuni 100 lisakalorit päevas.

Roheline lehetee versus rohelise tee ekstrakt

Teadusuuringutes kasutatakse roheliste teelehtede asemel sageli rohelise tee ekstrakti (i.k Green Tea Extract (GTE)). GTE valmistamiseks kontsentreeritud ekstrakti kanged tõmmised kuivatatakse ning vormitakse seejärel tablettideks, kapsliteks või kuivsegudeks. Uurimustes kasutatakse sageli 880 kuni 1500 mg suurust GTE doosi päevas, kuid lähtuvalt Beth Israel Deaconessi meditsiinikeskuse andmetest, on suurte GTE dooside korral täheldatud maksapõletiku esinemist. Lisaks tuleb olla ettevaatlik, sest avalikkusele müüdav GTE ei pruugi olla ohutu. USA sõltumatu tervisetooteid testiva tarbijakaitseühenduse Consumer Lab poolt 2006. aastal läbi viidud analüüsis sisaldasid mõned testitud tooted pliid. Väljendatud on mõningast muret, et suurtes kogustes rohelise tee joomine võib olla ohtlik rasedatele ning kõik teejoojad peaksid arvestama, et tees sisalduvad tanniinid vähendavad raua imendumist, mistõttu ei tohiks inimesed, kellel esineb rauavaegusaneemia, toidu kõrvale teed tarbida.

Kuigi toidukauplused reklaamivad rohelist teed justkui oleks tegemist ühe spetsiiflise tüübiga, leidub tegelikult terve rida erinevaid ja erinevate maitsetega uhkeldavaid teetüüpe. Suurima valiku rohelistest teedest leiab spetsiaalsetest Kaug-Ida teepoodidest. Eelista lahtiseid leheteesid ettevalmistatud teekotikestele, sest need võivad olla kehvema kvaliteediga.

Allikas: http://caloriecount.about.com

loe ja kommenteeri