Suhkrupeedid võivad asendada verd 01 Veeb

UUDIS: Põllutäis juurikaid võib päästa tuhandete inimeste elusid. Avastus, et suhkrupeet toodab hemoglobiini viib selleni, et varsti võime arvestada uue vereasendusainega.

Hemoglobiinist on kogu aeg maailmas puudus ning kogutud veri ei kata kogu vereülekannete vajadusi. Seepärast on Rootsi Lundi ülikooli teadlased uurinud inimvere hemoglobiini moodustamist. Varasemalt oli teada, et mõned taimed suudavad põua ja pakase ajal toota hemoglobiini. Nüüd on aga teadlased Nélida Leiva och Leif Bülow suutnud tõestada, et seda toodavad mõned taimed ka normaalses olekus. Ja vaja ei ole müstilises koguses peeti, et vajalik kogus kätte saada. Ühe hektari pealt on võimalik saada kuni kaks tonni hemoglobiini. Ühes inimeses on ca üks kilo hemoglobiini.
 
Hemoglobiini vajatakse tavaliselt kiiresti õnnetuste puhul ja operatsioonide järgselt. Kriisisituatsioonides on antud avastusel suur tähtsus. Näiteks Aafrika ebola-epideemia puhul aitaks sellised vereasendajad päästa elusid. Umbes aasta pärast testitakse peetide hemoglobiini loomade peal koostöös ülikooliga University College of London.
 
Allikas: Netdoktor.se
loe ja kommenteeri