Mida teha siis, kui oled korraga liiga palju söönud? 09 Dets

Raskustunne kõhus, loid olek ja üleüldine kehv enesetunne – liigsöömine, kas tuleb tuttav ette? Nüüd, mil pühad on tulemas, on eriti suur oht jõulutoitudega liialdada ja süüa üle oma tegeliku energiavajaduse. Kui tavaliselt räägitakse enne pühi enda piiramisest, siis mina kirjutan täna hoopis enda kogemusest, mida teha siis, kui teada-tuntud soovitustele vaatamata sai korraga liiga palju toitu sisse ahmitud.

1.  Ära paisuta probleemi liiga suureks. Nii nagu ei tee üks salat sind imeväel peenikeseks, ei tee üks ebatervislik söögikord sind ka paksuks – sinu pingutused kaalulangetamise vallas ei lennanud ühe ülesöömise tõttu kohe vastu taevast. Pealegi, 1 kg rasva juurdevõtmiseks on vaja umbes 7000 kilokalorit üle sinu päevase energiavajaduse. Võib-olla on sul küll tunne, et oled ühtäkki 2-5 kg raskem, aga kas sa tõesti sõid just 17 500 - 35 000 ülearust kalorit korraga ära? Jah, väga ebatõenäoline.

 

2.  Andesta endale. Võib-olla tunned ennast halvasti, et „lasid ennast jälle käest“ või et sa „ei suutnud ennast kontrollida“. Sellises olukorras on kõige hullem enda süüdistamine ja mõtetes karistamine. Milleks?! Mis juhtus, see juhtus. Ole enda vastu nii sõbralik kui võimalik. Minu puhul aitab selline mõtteviis tavaliselt kõige paremini ebameeldivast enesetundest lahti saada ja edaspidi paremaid otsuseid teha.

 

3.  Ära ürita ülesöömist kompenseerida alatoitumisega. Kui sa nüüd mõtled, et pärast söögiorgiat pead kõigepealt paar päeva dieeti, viib näljatunne ja enesepiiramine lõpuks ikka uue ülesöömiseni. Nõiaring, kas pole? Pigem oota pärast suurt söömaaega nii kaua, kuni sul kõht natuke tühjaks läheb. Söö enda kohta tavalise suurusega toiduportsjon, kuid loomulikult võib söögiks olla vastavalt enesetundele midagi kerget. Vesi on sellisel hetkel alati suur sõber.

 

4.  Mõtle, miks sa üldse liiga palju sõid. Kas olid äkki vanaemal külas ja ei suutnud heale toidule vastu panna, sest kodus sa tavalselt midagi sellist ei söö? Võib-olla on sul praegu hoopis koolis, tööl või suhetes rasked ajad ning sa otsisid šokolaaditahvlist lohutust? Millele sa mõtlesid, enne kui sa nii palju toitu sisse ahmisid? Mida sa lootsid toiduga muuta? Mis hetkel otsustasid söömise lõpetada? Heida süüdistamine kõrvale, ole siiralt uudishimulik ja vaata, mida sa enda kohta läbi selle natuke ebameeldiva kogemuse õppida võid.

 

5.   Ära peida ennast. Minul kui naisel tekib pärast liigsöömist alati tunne, et tahaks kuhugi peitu minna, sest kõik ümberringi ju muidu näevad, milline õgard ma olen. Eriti hull on siis, kui püksinööp ei taha kinni püsida ja mitte ükski riietus ei varja tekkinud punnkõhtu ära. Samas olen ma täheldanud, et just siis on eriti oluline välja minna, inimestega suhelda ja enda haletsemist vältida. Tegelikult ei saa mitte keegi aru, kas sa sõid täna ühe piparkoogi või terve paki piparkooke üksinda ära. Jällegi, andesta endale ja mine oma normaalse eluga edasi.

 

Need nõuanded ei ole mõeldud selleks, et õigustada söömisööste, emotsionaalset ülesöömist või lihtsalt toiduga liialdamist. Küll aga tean, kui lohutav on teada, et pärast ühte väikest eksimust ei ole veel maailmalõpp käes. :)

 

Heidi kirjutab Kaaluabis tervislikust toitumisest ja sportlikust eluviisist. Kui soovid tema kohta rohkem teada, külasta tema blogi aadressil http://heidi.tarkpea.ee.

loe ja kommenteeri