Tee ise mandlipiima! (1) 13 Jun

Lugedes inglisekeelsete blogide retsepte, jääb ikka ja jälle silma almond milk ehk mandlipiim. Paljud inimesed tarbivad seda laktoositalumatuse tõttu, kuid ka teiste seas muutub mandlipiim tänu oma meeldivalt kreemisele maitsele järjest populaarsemaks. Ka minul tekkis soov mandlitest valmistatud piima proovida, kuid tavapoodidest on seda raske leida ja mahepoodides on hind küllaltki krõbe. Õnneks saab mandlipiima väga edukalt kodus ka ise valmistada!

Miks asendada lehmapiim mandlipiimaga? Mandlid sisaldavad hulgaliselt vitamiine ja mineraalaineid: kaltsiumi, tsinki, magneesiumi, E-vitamiini, B-vitamiini, fosforit, seleeni, rauda. Võrreldes lehmapiimaga, on
mandlipiimas rohkem nn häid rasvu (eriti omega-9 rasvhapped) ja valke. Mandlipiima heast mõjust tervisele loe siit.
 
Mandleid peetakse üheks tervislikumaks vahepalaks üldse. Minu meelest täidavad mandlid väga hästi kõhtu – nälja kustutamiseks piisab juba ühest väikesest peotäiest. Ükski minu päev ei möödu mandliteta!
 
Kuidas siis valmistada mandlitest piima? Toimi nii:
 
1. Mandlite leotamine
 
Pane mandlid ööseks (8 - 12 h) toasooja vette likku. Vees leotamine muudab mandlid mõnusalt pehmeks ja aktiveerib nende kasulikud omadused.
 
2. Mandlite loputamine
 
Vala vesi ära ja loputa mandlid puhta veega paar korda läbi. Kui soovid, võid mandleid koorida (tänu leotamisele tuleb koor lihtsalt lahti), aga minu jaoks pole see nii oluline.
 
3. Mandlite purustamine
 
Vala mandlid kannmikserisse ja lisa 2-3 osa vett ehk ühe tassi mandlite kohta kaks või kolm tassitäit vett. Vee kogusest sõltub mandlipiima maitse intensiivsus – kui soovid lahjemat piima, kasuta rohkem vett. Mikserda mandleid koos piimaga nii kaua, kuni tekib ühtlane piimjas segu.
 
4. Mandlipiima kurnamine
 
Kurnamiseks kasuta väikeste aukudega sõela või marlit. Minul ei olnud kumbagi käepärast võtta, aga ka tavaline puhas köögirätik ajas asja ära.
 
5. Mandlipiima säilitamine
 
Voilaa, ongi mandlipiim valmis! Kalla piim kaanega purki ja hoiusta külmkapis.
 
Minu meelest on mandlipiim imemaitsev ja tervislik aseaine tavalisele piimale. Kindlasti hakkan seda kasutama nii smuutides, müslides kui ka hommikukohvis. Kellele meeldib magusam piim, võib mikserisse lisada ka veel 3-5 datlit, mett või Steviat. Ka kaneel, kakopulber või vaniljekaun annavad väidetavalt mandlipiimale mõnusa maitseaktsente. Tasub kindlasti proovida!
 
Heidi kirjutab Kaaluabis tervislikust toitumisest ja sportlikust eluviisist. Kui soovid tema kohta rohkem teada, külasta tema blogi aadressil http://heidi.tarkpea.ee.
loe ja kommenteeri