Toitumistrendid – mis on neil ühist? 09 Jun

 

Viimasel ajal on mulle hakanud tunduma, et iga teine kaalulangetaja kuulub ühte või teise toitumisega seotud „filosoofia“ rühma. Ühed pooldavad taimetoitlust, veganlust või toortoitumist. Teised eelistavad paleo dieeti, LCHF‘d või teisi madala süsivesikute osakaaluga toitumisstiile. Milline on siis neist see kõige parem? Kuidas on võimalik, et kõik need toitumisstiilid toovad postitivseid tulemusi? Kui toitumistrende lähemalt uurida, siis selgub, et need polegi üldse nii erinevad, kui esialgu tundub.

 

Järgmised omadused iseloomustavad pea kõiki populaarseid toitumistrende:

 

1.  Teadlikkuse kasv

 

Ükskõik millise toitumistrendiga kaasa minnes hakkab inimene oma toitumisele rohkem tähelepanu pöörama: ta loeb pakendite silte, üritab ise kodus rohkem süüa teha ning muutub oma menüü suhtes valivamaks. Ei ole oluline, kas ta keskendub seejuures teraviljade, piimatoodete või hoopis lihatoodete vältimisele – juba fakt, et ta üldse sellele mõtleb, mida ta päevast päeva sööb, aitab saavutada paremat tervist ja keha väiksemat rasvaprotsenti.

 

2.  Toidu kvaliteet on põhiline

 

Kuigi süsivesikute, valgu ja rasva osakaal menüüs on näiteks toortoitumise ja LCHF puhul väga erinevad, soovitavad pea kõikide toitumistrendide pooldajad süüa võimalikult palju töötlemata, toitaineterikast ja toitainetetihedat toitu. Rõhk on köögiviljadel ja teistel toiduainetel, mis ei ole pakendatud ega sisalda lisaaineid. Lihtsamalt öeldes – toidu kvaliteet on äärmiselt oluline!

 

3.  Ülesöömist on lihtsam vältida

 

Kui inimene eelistab kvaliteetsest toorainest valmistatud toitu, sööb ta automaatselt vähem, sest ka kõht saab lihtsalt varem täis ja keha kõik vajalikud toitained kätte. Nii on kergem kontrollida oma isusid ja portsjonite suurusi. Tulemuseks on nii mitmelgi juhul kaalukaotus, tugevam tervis ja tunduvalt parem enesetunne.

 

Heidi kirjutab Kaaluabis tervislikust toitumisest ja sportlikust eluviisist. Kui soovid tema kohta rohkem teada, külasta tema blogi aadressil http://heidi.tarkpea.ee.

loe ja kommenteeri