Trennipausi mõju ajutööle (1) 20 Nov

Viibisin üle-eelmisel nädalal haiglas, sest mulle tehti väike operatsioon. Seetõttu olen juba pea kaks nädalat olnud ilma igasuguse füüsilise koormuseta. Inimese jaoks, kes teeb muidu 5-7 korda nädalas trenni, on see väga harjumatu. Samas on trennipausi mõju olnud teistsugune, kui ma esialgu arvasin – spordist eemalolek on mõjutanud pigem vaimset kui füüsilist poolt.

Milliseid muutusi olen siis enda juures täheldanud?

1. Mul on palju vähem ideid kui regulaarselt trenni tehes.

Muidu ringleb mu peas miljoneid mõtteid sellest, kuidas lahendada kooliga seotud ülesandeid ning mida oma blogisse kirjutada. Nüüd on mul aga hoopis raskem inspiratsiooni ammutada – mul ei ole seda „minu“ aega, mis lubaks ideedel ja mõtetel vabalt lennata.

2. Mul on küll rohkem vaba aega, aga ma ei kasuta seda efektiivselt ära.

Ühel tavalisel päeval kulub mul trenni jaoks 1-3 tundi, oleneb trenni ja sellele järgnevate protseduuride pikkusest. Sellele lisaks tulen kõikide oma kohustustega kenasti toime. Nüüd, mil mul peaks teoreetiliselt aega üle jääma, et veelgi rohkem õppida või näiteks lugeda, jään ka oma tavapäraste tegemistegagi jänni. Ühesõnaga - mu produktiivsus on langenud.

3. Mul on keskendumisega raskusi.

Kui muidu ei ole minu jaoks mingi probleem tegeleda vaid ühe ülesandega ning see ka lõpule viia, siis eelmisel nädalal olin ma pidevalt hajevil. Nii imelik!

4. Ma magan halvemini.

Sport parandab tõepoolest unekvaliteeti, kui just väga hilja enne magamaminekut trenni ei tehta. Ilma füüsilise aktiivsuseta ärkan varem üles ja ei tunne ennast päris väljapuhanuna. Ka pärastlõunal tunnen kummalist väsimust, mis ei lase korralikult tööd teha.

5. Mul on vähem positiivseid mõtteid.

Kui päevane doos õnnehormoone jääb saamata, siis mõjub see ka mu tujule. Negatiivsed mõtted tahavad vägisi ligi tikkuda ning mul on raskusi nende eemale peletamisega.

Kõik need muutused viitavad sellele, et füüsiline koormus mõjutab tõepoolest kogu organismi, sealhulgas ka meie aju. Pärast head trenni on mul vaim alati nii värske, sest aju sai natuke puhata. Loodan väga, et teiegi teete sporti mitte ainult kalorite põletamiseks, vaid ka oma üleüldise elukvaliteedi tõstmiseks.

Heidi kirjutab Kaaluabis tervislikust toitumisest ja sportlikust eluviisist. Kui soovid tema kohta rohkem teada, külasta tema blogi aadressil http://heidi.tarkpea.ee.

loe ja kommenteeri