7 müüti kasuliku toidu kohta (2) 27 Mär

Foto: www.fotoakuten.se

Foto: www.fotoakuten.se

Õhtuti söömine teeb paksuks, kohv viib kehast vee välja, valge liha on lahjem kui punane, mustikates on rohkem toitaineid kui teistes marjades – tuleb tuttav ette? Raske on aga teada, mis on tegelikult vale ja mis õige. Järgnevalt toome välja 8 müüti kasuliku toidu kohta, mis tegelikult tõele ei vasta, kirjutab dailymail.com.

1. müüt: Mustikates on rohkem antioksüdante kui teistes puuviljades ja marjades

Loomulikult on sinised marjad täis kasulikke aineid, kuid on olemas ka teisi toite, mis sisaldavad vähemalt sama palju antioksüdante nagu näiteks tumedad viinamarjad ning tume, suure kakaosisaldusega šokolaad.

2. müüt: Muna suurendab kolesterooli hulka veres

Teadlased on muna suhtes olnud väga erinevatel seisukohtadel. Nüüd on jõutud selleni, et tervise seisukohalt on muna ikka kasulik ning isegi kui katseisikud tarbisid 12 nädala jooksul 2 muna päevas, nende vere kolesteroolisisaldus ei suurenenud. Lisaks on munas palju kasulikke vitamiine ning vähe kaloreid.

3. müüt: Õhtune söömine teeb paksuks
Kalorid on kalorid, olenemata sellest, millal sa neid tarbid. Ahvide peal tehtud uurimus näitas, et nende kehakaalu ei mõjutanud sugugi see, kas nad said oma kõige kaloririkkama toidu õhtul või päeval. Kuid loomulikult ei ole kasulik istuda õhtuti televiisori ees ja näksida, sest siis on lihtsalt oht, et sööd rohkem kui algselt planeerisid ning kui jälgid päevast kalorite hulka, siis on oht seda plaani lõhki süüa.

4. müüt: Kohv viib kehast vedeliku välja

Enamik meist teab, et kohvi on kehast vedelikku välja viiv. Kuid on selgeks tehtud, et need on algajad kohvijoojad, kes pärast tassi kohvi wc-sse jooksevad. Need, kes kohvi igapäevaselt tarbivad, nende keha on sellega harjunud ning vedelikku välja viiv efekt ei ole enam nii tugev.

5. müüt: Valge liha on lahjem kui punane

Kaalualandajad valivad sageli kana, sest see on vähem rasvasem kui liha, kuid kvaliteetne punane liha võib olla isegi lahjem alternatiiv.

6. müüt: Valged aedviljad ei sisalda mingeid toitaineid

Sageli räägitakse, et värvilised aedviljad on kasulikumad ning heleda värvitooniga aedviljades pole mingeid kasulikke aineid. Kuid reeglil on vähemalt kaks erandit, peakapsas ja lillkapsas, mis mõlemad sisaldavad väga palju vitamiine, mineraale ning teisi toitaineid.

7. müüt: Light-tooted aitavad kaalu alandada

Väiksema rasvasisaldusega toidud sisaldavad sageli rohkem suhkrut ja sünteetilisi magusaineid, mis tegelikult on suured kalorilõksud. Sama on lugu ka „kasulike“ müslibatoonide, jogurtite ja valmistoitudega. Hoopis kasulikum on valida tavalise rasvasisaldusega toit ning süüa vähem.

loe ja kommenteeri