Ajaloo võikamad dieedid (1727-1925) 11 Mär

Kui tervislikust toidust ja treeningust ei piisa, pöörduvad inimesed populaarsete ning tavaliselt äärmiselt kummaliste kaalualandamise meetodite juurde, et ülekilodest vabaneda. Enne kapsasupidieeti oli veiniäädika dieet ning enne seda sigaretidieet. Kõlab kummaliselt, kuid ajalugu näitab, et meeleheitel dieeditajad leiavad ka meeleheitel lahendusi.

Ajaloo kummalisemad dieedid
Väldi soiseid alasid. 1727. aastal kirjutas Thomas Short uurimustöö ”The Causes and Effects of Corpulence”. Ta leidis, et soiste alade ning ülekaalu vahel on seos ning seepärast oli tema soovitus ülekaalulistele kolida kuivadele aladele, kui nad soovivad kaalus alla võtta.

Nälg või hüsteeria.18. sajandi teises pooles muutus Lääne-Euroopa keskklassi ja aristokraatide hulgas populaarseks ”viktoriaanlik anoreksia”. Inimesed pidid end näljutama, et vastata viktoriaanlikule väljendile „haprus“, mida seostati hingelise puhtuse ja naiselikkusega.

Veiniäädikadieet. Anorektikust ja buliimikust luuletaja Lord Byron muutis 1820ndatel populaarseks veiniäädikadieedi. Oma keha „puhastamiseks“ jõi ta suures koguses veiniäädikat ja vett (segatud tassi tee ja toore munaga). Dieedi kõrvalmõjudeks oli oksendamine ja kõhulahtisus, mille tõttu kaalust alla võtmine polegi ime.

Fletcheriseerimine. Kunstikaupmees Horace Fletcher leiutas 1903. aastal briljantse idee, et toit tuleb läbi närida ning seejärel välja sülitada. Nii arvas ta, et keha saab kõik vajalikud toitained, kuigi inimene võtab samal ajal kaalus alla.

Sigaretidieet. Tänapäeval on raske uskuda, et suitsude müügile tulles tutvustati neid kui midagi tervislikku, kuid enne terviseametite hoiatusi see nii just oli. Aasta siis oli 1925 ning paljud suitsumargid kiitlesid oma suitsude isuvähendava omadusega. Näiteks suitsu Lucky Strike reklaamsõnum oli ”Süüda Lucky ning sa ei tunne puudust maiustustest, mis teevad sind paksuks”.

Allikas: salongk.se

loe ja kommenteeri