Alkohol ja kaalulangus (1) 29 Jul

Alkohol ja kaalulangus ei kuulu kokku, kuid väike kogus mõne tähtpäeva puhul tervislikele eluviisidele veel kriipsu peale ei tõmba. Kuigi vahel soovitatakse tarvitada klaas punast veini päevas, sest see mõjuvat hästi tervisele, võib just see klaas veini olla põhjuseks, miks su kaal ei liigu soovitud suunas.

Keha põletab alkoholi teisiti kui tavalisi sööke ja jooke. Alkoholi tarbides ei keskendu keha mitte toidust saadud energia kasutamisele, vaid asub esmalt põletama alkoholist saadud kaloreid, sest võtab alkoholi toksiidina, mida on vaja organismist kõrvaldada.
 
Tühja kõhu peale alkoholi tarbides lähevad alkoholimolekulid kiiresti ajju ja maksa - see on kõigest minutite küsimus. Kui oled eelnevalt söönud, võtab protsess veidi kauem aega, kuid alkoholi põletamine seatakse siiski esikohale. Organism jätab teised talitlused tahaplaanile ning keskendub üksnes alkoholile. Seepärast mõjutab kiiresti või suurtes kogustes alkoholitarbimine meie ajukeskuse kaudu kõnet, tasakaalu ja reageerimiskiirust. Keha ei suuda ühel ajal ka süsivesikuid ja rasva energiaks muuta, vaid need viiakse kõrvale ning talletatakse organismi tagavarades rasvana.
 
Alkohol on diureetik ehk põhjustab vedelikukaotust ning dehüdratsiooni. Koos veekaoga väheneb ka mineraalide nagu magneesium, kaltsium ja tsink osakaal, mis mõjutab keha niiskustasakaalu, keemilisi reaktsioone ning lihaste tööd.
 
Alkohol sisaldab 7 kalorit grammi kohta, kuid ei anna vajalikke toitaineid, lisades kehale üksnes kaloreid, mida võiks saada kusagilt mujalt. 
 
Joomine võib aidata uinuda, kuid see uni ei ole väga sügav. Seetõttu oled vähem väljapuhanud, mis võib panna järgmisel päeval rohkem sööma. Ka muidu on alkohol söögiisu suurendav ning on oht ülesöömisele. Seepärast võta klaasike pigem pärast sööki, kui kõht on juba täis.
 
Paljud snäkid, mida alkoholi kõrvale pakutakse nagu soolapähklid, soolapulgad ja kartulikrõpsud, on soolased ning tekitavad üksnes suuremat janu. Ülejoomise vältimiseks võta kõrvale vett või sega veini veega. Kui pead kinni soovitatud kalorihulgast ning kaal ei lange, on sageli põhjuseks just alkohol. Lisaks ohtratele tühjadele kaloritele segab see ka normaalset seedeprotsessi ning toidust saadud energia talletab keha lihtsalt rasvana. Ehk kui soovid kaalu langetada, on soovitav alkoholitarbimisega piiri pidada.
 
loe ja kommenteeri