Eakatel inimestel on ülekaalulisus seotud viletsama vaimse võimekusega 20 Apr

Hiljuti läbi viidud uurimuse kohaselt seostatakse 60-70-aastaste täiskasvanute - eelkõige nende, kellel on suurel hulgal kõhurasva - ülekaalulisust vähenenud mälu ja mõtlemisoskusega.

Uurimus hõlmas veerandsada 60-aastast ja vanemat inimest, kes läbisid mitmesuguseid keharasva mõõtmisi ja mõtlemisoskuste teste.

Teadlased leidsid, et 60-70-aastaste inimeste hulgas on kõrge kehamassi indeks (KMI) seotud kognitiivse (vaimse) võimekuse vähenemise ohuga. KMI kasutab keharasva koguse hindamiseks inimese pikkust ja kaalu. Üldiselt tähendab kõrgem KMI rohkem rasva.

Uurimuses võrreldi ka madala ja kõrge kõhurasva tasemega inimeste mõtlemisoskusi ning leiti, et viimaste puhul kipub mõtlemisoskus viletsam olema.

Uurimuse 60-70-aastaste osalejate seas olid ülekaalulised eelkõige vanemasse vanuserühma kuuluvad inimesed, tõenäolisemalt mehed ning tõenäolisemalt need, keda vaevas kõrge vererõhk.

Ajakirjas Age and Ageing avaldatud uurimusele tuginedes ei leidu üle 70-aastaste inimeste seas seost ülekaalulisuse ja vähenenud vaimse võimekuse vahel.

„Meie avastustel on märkimisväärne mõju rahva tervisele. Ülekaalulisuse, eelkõige kõhupiirkonna rasvumise ennetamine, võib olla oluline kognitiivse allakäigu või dementsuse ennetamisel,“ kõneles ajakirja pressiteates uurimuse juhtiv autor Dae Hyun Yoon Souli ülikooli kliinikumist.

Kuigi uurimus näitas, et 60-70-aastastel ülekaalulistel täiskasvanutel kipub olema viletsam mõtlemisoskus, ei leidnud kinnitust väide, nagu põhjustaks ülekaalulisus otseselt mälu või vaimse võimekuse vähenemist.

Allikas: http://news.health.com

loe ja kommenteeri