Ei dieetidele! 18 Jun

Foto: www.fotoakuten.se

Foto: www.fotoakuten.se

Mitu korda oled proovinud mingit uut ja paljulubavat dieeti, selleks et peagi sellest loobuda. Võib-olla isegi enne, kui oled mingit tulemust märganud? Ehk oleks aeg seda muuta? Loobuda imelistest dieetidest ning selle asemel oma elus muudatusi teha?

* Sea endale reaalsed eesmärgid
* Võta üks päev korraga
* Söö tavalist toitu
* Ära jäta söögikordi vahele

Paljude inimeste jaoks on see kui needus, et kui on mõnedest oma ülekilodest lahti saanud, hakkavad nad viilima. Miks paljud asja pooleli jätavad? www.primavi.se toob välja peamised põhjused.

Ebareaalsed eesmärgid
Sageli jäävad plaanid katki, sest inimesed on omale seadnud liiga ebareaalsed eesmärgid. Kui proovida kaalust alla võtta näiteks 5 kilo nädalaga, mida imedieedid on lubanud, on suur tõenäosus, et see ei pea paika ning inimene loobub.

Ranged dieedid
Kui järgid rangeid dieete, kus mingid toiduained välistatakse, hakkab inimene sageli just selle keelatud toidu järele isu tundma. See vajadus on nii tugev, et ei jaksata enam dieeti järgida. Mille tulemusena tuleb edasi elada tundega, et jälle ebaõnnestuti.

Üks päev korraga
Ebareaalsed ootused tekitavad suure surve inimeses, kes soovib oma harjumusi muuta. Sea reaalsed eesmärgid ning täida neid üks päev korraga. Kui töötad ja mõtled pikaajaliselt, oled võimeline oma toitumisharjumusi muutma

Muuda oma harjumusi
Enne algust peaksid esitama omale küsimuse esitama, kui motiveeritud sa oled oma halbasid harjumusi uute ja tervislikumate vastu vahetama. Kui vastad sellele küsimusele jah, on tõenäosus, et oled valmis muudatuseks. Kui aga vastasid ei või polnud päris kindel, on oht, et muutud jojo-dieeditajaks, kes võtab mõned kilod alla, et seejärel veelgi rohkem juurde võtta.

Väldi dieete
Kui sa ei suuda oma toidu- ja treeningharjumusi muuta, on olemas ka kolmas võimalus. Loobu dieetidest ning kaalualandamise programmidest seniks, kuni oled valmis põhjalikuks muutuseks. Selle asemel, et alustada uut dieeti, otsusta parem muuta üks halb harjumus veidi paremaks harjumuseks. Kui niimoodi rahulikult ja kindlalt alustad, tekib sellest väike muutus tervislikuma elu suunas järgnevate muutuste reas.

Kannatust
Pea meeles, et vanu harjumusi on väga raske muuta. Ole endaga kannatlik ning pea meeles, et muudatused peaksid kestma kogu elu ning on loomulik, et kõik ei toimu ühekorraga. Kui oled enda vastu aus ja aktsepteerid, et muudatused võtavad aega, oled astunud välja jojo-dieeditamise tõusudest ja langustest. Sa oled valmis alustama uut elu, astudes selleks sammu korraga.

Kaalu hoidmine on suur väljakutse
Kaalu alandamine on pool teest. Suurem väljakutse on kaalus alla võtta ja seda hoida ning vältida jojo-dieeditamist. Õnnestunud kaalulanguse võti on psühholoogilises ettevalmistuses, see peab toimuma enne kaalu alandamise algust. Et kaalulangetamine õnnestuks ning oleks pikaajaline, on oluline, et kulutad enne veidi aega oma uue elu plaanide tegemiseks.

Otsi tuge
Proovi leida enda ümber inimesi, kes aitavad sul sinu eesmärgini jõuda, mitte ei proovi sind negatiivsete kommentaaride ja vihjetega teelt kõrvale juhtida. Kui leiad oma perekonna ja sõprade hulgast tuge, oled psühholoogiliselt rohkem valmis oma uuteks harjumusteks.

Välditavad kohad
Alguses on tark enda jaoks selgeks mõelda kohad, mida peaksid vältima, et mitte oma eesmärgist kõrvale kalduda. Näiteks vältida kohvikust mööda kõndimist, kui tead, et piisab vaid värske saia lõhnast ning sa ei suuda enam kiusatusele järele anda. Või kui oled harjunud hommikukohvi ostma koos saiakesega, on ehk lihtsam kohv valmis teha ja see hoopis kaasa võtta? Sa ise tead kõige paremini, millised kohad seostuvad Sulle ebavajalike ahvatlustega, mida oleks parem vältida.

Suurenda oma võimalust õnnestumiseks
Millised kohad ja hetked suurendaksid sinu õnnestumise tõenäosust? Võib-olla valid sisseostudeks poe, kus on suur ja hea puuvilja- ja juurviljalett. Või valmistad toitu koos kellegagi, kes soovib ka oma elu tervislikumaks muuta? Või täidad oma sügavkülma toiduportsjonitega, mis sisaldavad tervislikku toitu?

Toit võib põhjustada ülesöömist
Mõtle järele, kas Sinu elus on hetki, mille puhul toit põhjustab liigsöömist. Kas filmiõhtu on võimalik mööda saata ilma kartulikrõpsudeta? Kas kinokülastus ilma popkorni ning Coca-Colata tundub imelik? Kui oled nendeks hetkedeks enda jaoks juba varakult alternatiivi välja mõelnud, on võimalik neid ka edukalt lahendada. Söö enne kinokülastust või filmiõhtut korralik õhtusöök ning vali ebatervisliku asemel tervislik valik.

Toit ei ole vaid energia
Toit on palju enamat kui energia ning toitained. Vahel on see lohutus, vahel preemia, ning sageli seotud erinevate tunnetega. Raske võib olla mingeid hetki üldse ilma toiduta ette kujutada. Oluline on mõelda endale toidu asemel teised premeerimisvormid nagu näiteks massaaž, mis pakub rahu ja heaolutunnet .

Elus on katsumusi
Oma toitumisharjumuste muutmine on raske ülesanne ning on kindel, et komistuskive tuleb teele. Mida paremini oleme nendeks ette valmistanud, seda tugevamaks muutub meie veendumus ning lihtsamaks oma eesmärgi järgimine. Me tekitame omale uusi lahendusi ja harjumusi, mis lõpuks kinnistuvad. Me muutume aeglaselt, kuid kindlalt.

Teekonnast uue ja tervislikuma elu suunas võib kujuneda matk kaks sammu edasi ja üks samm tagasi, kuid kui lõpptulemusena liigume soovitud suunas, võttes päeva korraga, jõuame lõpuks oma eesmärgini.

loe ja kommenteeri