Ühe harjumuse muutmine aitab uusaastalubadust pidada! 11 Jaan

Sul on raskusi uusaastalubaduse hoidmisega? Pinguta, harjumuste muutmiseks on vaja vaid kolme nädalat, kirjutab expressen.se.

Uusaastalubaduste andmine on populaarne, kuid tavaliselt on märtsiks paljud asja pooleli jätnud. Küll ei olnud aega treeninguks või muutus suitsuisu paari päeva möödudes jälle vastupandamatuks.

Taani kirjanik Torben Wiese on harjumuste muutmise osas ekspert. Wiese leiab, et vanadest harjumustest kinni hoides hoiab aju kokku energiat, mistõttu eelistamegi automaatselt harjumuspärast ning mugavat uue ja ebamugava ees. Neuroteadlased on aga leidnud, et harjumuse muutmiseks vajame vaid 21-29 päeva.

Saladus on ka väikestele vahe-eesmärkidele keskendumine, jättes peaeesmärgi saavutamise hilisemaks. Motivatsiooni säilitamiseks peab kindlasti olema ka suurem eesmärk, kuid suur edu koosneb väikestest õnnestumistest.

See on nagu raketiga - 80-90 protsenti kütusest kulub stardirajal, kuid mida kõrgemale on jõutud, seda paremini see edasi lendab, oluline on hoida vaid õiget kurssi.

Pea vastu 3 nädalat:

- Loobu sõnast „peaksin“. Õige aeg on alustada nüüd ja kohe. Probleem seisneb sageli selles, et me EI SOOVI oma uusaastalubadusi hoida, vaid leiame üksnes, et „peaksime“ midagi muutma.
- Pea vastu, sest kolm esimest nädalat on kõige raskemad.
- Räägi oma lähedastega. Alati on kerge leida loobumiseks vabandusi, kuid oma kavatsustest teistele teavitamine teeb loobumise keerulisemaks, sest pead loobumisotsust ka teistele põhjendama. Arvesta ka sellega, et päevadel, mil asjad ei tundu sujuvat, on sul võimalik just oma lähedastelt tuge saada.
- Ära anna ebaõnnestumiste korral alla. Kukkumise järel tõuse uuesti püsti.
- Väldi "surnud aega". Ajul on vaja treeningut, tegevusetult istudes muutub suitsuisu eriti vastupandamatuks. Tähelepanu jaguneb teiste asjade vahel, kui sul on piisavalt tegevust.
- Mõtle edusammudele - kõik saavad millegagi hästi hakkama.

Allikas: http://expressen.se

loe ja kommenteeri