Hoia sama kehakaalu kogu elu 13 Sep

Esimest korda saavad teadlased näidata, kuidas toiduainete valik mõjutab pikaajaliselt inimese kehakaalu. Vaid väikesed muudatused toidus ja elustiilis võivad anda suure efekti, näitab senitehtuist pikajalisem ja laialdasem toitumisuuring, milles osales peaaegu 121 000 inimest.

Paljud uurimused on näidanud, kuidas lühiajaliselt kiiresti kehakaalu kaotada. Kuid see, kuidas meie toiduvalik ning elustiil mõjutab kehakaalu pikaajaliselt, ei ole senini väga tuntud. Ameerika teadlased Dariush Mozaffarian, Walter Willett ja Frank B Hu Harvard School of Public Health, Bostonis on esimest korda jälginud, kuidas väikesed muutused elustiilis võivad hoida saledat taljet või muuta meid ülekaaluliseks.

Kaalu tõstmise osas on tipus kiired süsivesikud, näiteks:

  • kogus keedetud, praetud või ahjukartulit päevas, tähendab nelja aasta perspektiivis 700 grammist kaalutõusu Kui vahetada kartulid aga täiendava koguse aedviljade vastu iga päev, on nelja-aastane kaalutõus sellest 200 grammi.
  • kogus võileivakatet iga päev, tähendab 500 grammist kaalutõusu nelja aasta vaates.
  • juustuviilud ei mõjuta kehakaalu aga peaaegu üldse.

Uuringu läbi viinud teadlased on jälginud 121 000 naise ja mehe toitumist 12 või 20 aastat. Osalejad kuulusid kolme nö. Nurses health-uuringusse USAs. Uuringu alguses olid nad terved ja normaalkaalulised. Iga nelja aasta järel on nad vastanud oma tervist, toitumist, treeningut ja TV-vaatamist puudutavale küsimustikule.

Kasutajate kehakaal tõusis iga nelja aasta jooksul keskmiselt 1,5 kilo. Need, kes olid füüsiliselt aktiivsed, oli kehakaalu tõus nelja aasta jooksul keskmiselt 0,7 kilo, näitab ajakirjas The New England Journal of Medicine, avaldatud uurimus.

Need, kel õnnestus kehakaalu hoida või vähendada, sõid täiendavalt aedvilju, täisteratooteid, pähkleid ja puuvilja ehk nn. aeglaseid süsivesikuid, mis oma suure kiudainetesisalduse tõttu täidavad pikaajaliselt kõhtu. Tulemused näitasid, et ka jogurti söömine aitab paremini kehakaalu hoida. Üks võimalik seletus on jogurtis leiduvad bakterid, mis võivad mõjutada kehakaalu.

Seepärast on lisaks kalorite kogusele oluline see, mis on nende kalorite taga. Ehk süües rohkem teatud toitaineid, väheneb kehakaal. Samal ajal kui näiteks klaas õlut iga päev või täiendav tund televiisori vaatamist tähendab kaalutõusu nelja aasta perspektiivis.

Kasulik ei ole ka liiga vähene või liiga pikk uni. Kes soovib kehakaalu hoida, peaks magama vähemalt 6-8 tundi öö jooksul.

Allikas: www.dn.se

loe ja kommenteeri