Õhtuste isude taltsutamine (5) 09 Mär

Kas sa ei suuda end õhtuti külmkapist eemale hoida? Siit sulle mõned ekspertide soovitused, mis aitavad kiusatusele vastu panna.

Õhtusöök on söödud, kuid kõht koriseb endiselt, mistõttu otsustad enne magama heitmist valmistada võileiva või süüa tükike šokolaadi. Õhtune tühja kõhu tunne on tüütu, kuid see teeb ka kehakaalu stabiilsena hoidmise raskeks.

Pikad tööpäevad, õhtused tegevused ning talvine pimedus ja külm ilm mõjutavad kõik sinu näljatunnet ning magusaisu. Paljude inimeste jaoks on loomulik olla produktiivne ka hilja õhtul, s.t meie harjumused on muutunud, kuid organism reageerib endiselt vanaviisi, ütleb toitumisnõustaja Josefin Lindqvist.

Õhtul hakkab organismis tõusma unehormooni melatoniini tase. Olles õhtul hilja üleval ning tegusad, oleme tegelikult väsinud ja meie veresuhkru tase langeb, mis paneb keha karjudes kütust nõudma. Ärkvelolek hiliste õhtutundideni paneb meie keha lisasöögikorda soovima. Talvel tunneme end eriti väsinuna, sest melatoniini tase sõltub valguse hulgast, millega talvisel ajal suurt hõisata pole. Seetõttu on talvel ka isud suuremad.

Kui tunned õhtul meeletut söögiisu, siis küsi endalt, kas keha tõepoolest vajab lisaenergiat. Õhtune töö või aktiivne liikumine tähendab, et organismi soov on igati õigustatud. Samas vahetult enne magamaminekut on toidust saadud lisaenergia liiast, sest keha ei suuda seda enam ära kulutada. Sinu organismile on kõige parem, kui sa järgid loomulikku rütmi ning regulaarseid une- ja söögiaegu.

Proovi vältida väga hilist söömist - süüa võib hiljemalt 3 tundi enne magama heitmist. Kui sööd, aktiveerub seedesüsteem, mis häirib omakorda und. Keha energiapõletus on kõige kõrgem hommikul ning madalam õhtuti.

Õhtuse näljatunde vältimiseks on oluline jälgida oma ööpäevast rutiini, mõeldes hoolikalt läbi, mida ning millal sa sööd. Hommikul ja lõuna ajal võivad portsjonid olla suuremad, õhtul pigem väiksemad. Kehale on kõige parem rutiin ning tervislikud valikud.

Alusta päeva energiarikka hommikusöögiga, mis peaks sisaldama tervislikku valku, kasulikke rasvhappeid ning aeglaseid süsivesikuid. Lõunasöögi juures järgi sama mustrit ning seejärel söö kõhtu täitev ning tervislik vahepala. Kui oled päeval füüsiliselt aktiivne, on vahepalade söömine väga oluline ning toidukoguseid võib veidi suurendada.

Õhtusöögi puhul arvesta, et kehal on kergem hakkama saada valgu ning tervislike rasvhapetega, kuid süsivesikutega raskem. Õhtune trenn lubab lisada aeglasi süsivesikuid, kuid kindlasti ei tohi peale trenni tühja kõhuga magama minna. Näksimiseks sobivad porgandipulgad või õunaviilud pähklivõiga, mis on valmistatud suhkruta ning ebatervislike e-aineteta.

Oluline on:

- süüa energiarikas hommikusöök.
- süüa regulaarselt, mitte jätta vahele lõunasööki või õhtusööki. Vahele jäetud söögikorrale reageerib keha kasvava näljatundega, mille käigus on lihtne kõik seni soovitu unustada.
- planeerida söögikorrad varakult ette ning teha plaanist lähtuvalt sisseoste.
- hoida kodus tervislikke toorained, millest on hea kiiresti süüa valmistada. Nii suudad vältida poolfabrikaate ega jäta söögikordi vahele, et siis õhtul pidevalt süüa.
- leia rasketeks hetkedeks omale tervislikud lemmikud, näiteks pähklikott, rosinad, toored porgandid, kurgiviilud.

Allikas: http://expressen.se

loe ja kommenteeri