Isegi ahvid söövad lohutuseks 08 Mär

Ameerika teadlased on liikunud sammukese lähemale lohutussöömise müsteeriumi lahendamisele: ahvidega tehtud uurimus näitas, et rasvane toit aitab stressitaluvust suurendada.

USAs asuvas uuringukeskuses avastati, et ahvide klassiühiskond määrab ära nende söögiisu. Mida madalamasse klassi ahv oma kogukonnas kuulub, seda väiksem on tema isu. Põhjuseks on teadlaste arvates kõrge stressihormooni tase, mistõttu loomulikus keskkonnas söövad madalama "staatusega" ahvid vähem.

Katse käigus pakkusid teadlased ahvidele toitu, mis oma rasvasisalduselt võrdub ahvide jaoks rämpstoiduga. Inimestel täidavad rämpstoidu rolli kartulikrõpsud, jäätis ja šokolaad; ahvide maailmas on neile ekvivalendiks kõrge suhkru ja rasvasisaldusega banaanilaastud. Sotsiaalses hierarhias kõrgemal positsioonil asuvad ahvid nautisid pakutud maiust päeval, kuid neist madalamal asuvad ahvid, s.o ahvid, kes harilikult vähem sõid, tarbisid banaanilaaste ka öösel. Banaanilaastud said omale teise funktsiooni, sest neid ei tarbitud kui sööki, vaid need aitasid blokeerida stressisensoreid ajus.

Uuringu tulemused ühtisid kuulsa Whitehalli uurimusega, mille käigus selgus, et madalamal ametikohal töötavatel brittidel oli arstiabi kättesaadavusest ja rahalistest võimalustest olenemata suurem ülekaal kui nende ülemustel. Ka teised sarnased uurimused on näidanud, et stressis inimesed tarbivad erinevaid näkse teistest rohkem.

Ahvide ja inimeste vahel on siiski üks suur erinevus - ahvid saavad lohutussöömisest tõepoolest ka lohutust. Samal ajal uuringutes osalevad naised on tunnistanud, et kui nad lohutuseks söövad, siis süütunne, mis pärast söömist tekib, ületab lohutustunde mitmekordselt.

Allikas: http://svd.se

loe ja kommenteeri