Jojo-dieeditamine tõstab kehakaalu 12 Mär

Foto: Michelle Meiklejohn / FreeDigitalPhotos.net

Foto: Michelle Meiklejohn / FreeDigitalPhotos.net

Jojo-dieeditamine ehk erinevate dieetide järgimine, mis lubavad lühikese ajaga kiiret kaalulangust, viivad sageli selleni, et kaal tuleb tagasi kiiremini kui alanes ning lisandunud kilodest on juba palju raskem vabaneda ehk satutakse surnud ringi, kus iga järgmine imedieet lisab hiljem täiendavad kilod.

Kui kusagil lubatakse kehakaalu alanemist rohkem kui kilo nädalas, peaks meie peas süttima kohe ohulambike ning proovima end ahvatlusest eemale hoida, sest annad sõrme, võtab käe, nagu vanasõnagi ütleb. Kui kaalu alandamine ja hoidmine käiks nii lihtsalt nagu meedia kiirdieedid lubavad, ei oleks ülekaaluprobleemidega inimesi.

Kiire kaalulangusega ei kaotata mitte rasva, vaid lihaseid, mille tõttu keha ainevahetus väheneb, mis omakorda viib edasise kaalutõusuni tavapärase toidukoguse juures. Kaalu tõustes lisandub taas rasv, kuid lihased ongi kadunud.

Seepärast on oluline rahulik ja tervislik kaalualanemine, kuni 1 kilo nädalas, et keha harjuks uute toitumisharjumustega. Tähtis on ka korralikult süüa ja sagedalt, mitte toidukordadest üle hüpates, et keha ei läheks energiapõletamise asemel säästurežiimile, vähendades hoopis kalorite kulutamist. Oluline on kaalualanemise ajal tarbida ka piisavalt valke, sest muidu hakkab keha lihaste hulka vähendama ning see ei vii sind eesmärgile mitte lähemale, vaid hoopis kaugemale.

Tark ei ole kaalualanemise perioodil ka rasvast loobuda. McDonaldsil oli kunagi reklaam, mille sõnum kõlas järgmiselt „Uskumus, et rasva söömine ajab sind rasva, on sama nagu uskumus, et rohelise salati söömine teeb roheliseks“, milles oli oma iva sees. Kaalu alandamine ei tähenda rasva vältimist, sest keha vajab ka kaalu alandamiseks rasva, vaid tervisliku rasva valimist. Suure ülekaalulisuse põhjuseks on hoopis suhkur, mida omandame liigselt saia, maiustuste, magusate jookide ja muuga. Kui tunned sageli magusate toitude järele vajadust, võid olla suhkrusõltlane.

Jojo-dieeditajaid on palju ka kuulsuste hulgas, näiteks Oprah Winfrey on 20 aasta jooksul pendeldanud range dieedi ja õgimishoogude vahel, kaaludes 64-114 kilo. Kaalukõigutaja oli ka Renée Zellwegger, kes Bridget Jonesi filmi tarvis palju juurde võttis ja pärast end piitspeenikeseks sõi ja treenis. Tuntud kaalukõikuja on ka Janet Jackson.

Jojo-dieeditamine hoogustub tavaliselt enne suuri pidusid ja suve, kui otsustatakse alla võtta 5-10 kilo. Esimesed kilod kaovad kiirelt ning motivatsioon on kõrge, kuid siis, kui enam nii kiiresti kilod ei kao, langetakse oma vanadesse toitumisharjumustesse. Teised jõuavad küll oma eesmärgini, kuid erinevatel põhjustel elus, kus nad ei saa enam oma harjumusi järgida, lastakse minna ning süüakse lohutuseks rohkem kui ei kunagi varem.

Kui tunned, et ka Sina kaldud jojo-dieeditajate hulka, on oluline siiski jätkata treenimist ja jälgida oma toitumist, mitte lastes ülekamabra.comalul liiga suureks minna.

Soovitused mabra.com lehelt, kuidas jojo-efekti õigel ajal õiges suunas liikuma panna:

  • Sea omale piirid, millal on viimane aeg oma ülekilodega võitlema hakata, nt. „kui olen juurde võtnud 3 kilo“, „kui minu lemmik teksased on liiga ümber“.
  • Hakka kohe toidupäevikut täitma, et oma toitumist kontrollida.
  • Tühjenda kapid kahjulikest ahvatlustest nagu pitsa, kartulikrõpsud, küpsised, koogid.
  • Ära jää televiisori ette istuma, vaid võta midagi toredat ette, mis ei oleks toiduga seotud, näiteks mine sõbrannadega jalutama, mine vanni, alusta põnevat raamatut.
  • Söö korralikku toitu ning kõhtutäitvates kogustes, et vältida näksimist. Väldi „valgeid süsivesikuid“ nagu suhkur, valge jahu ning alkoholi, mis suurendab isu.
  • Söö vaheldusrikkalt ning luba endale kõigest natukene, nii väldid isude tekkimist ning ohtu, et kui midagi endale keelad, siis lõpuks järele andes sööd rohkem kui planeerisid.
loe ja kommenteeri