Kaaluabi.ee analüüsib Sinu toitu (1) 18 Apr

toitumise_tasakaalToitumise analüüsi lehel on võimalik reastada oma söödud toiduaineid kilokalorite/rasvade/süsivesikute/valkude järgi ning näha söödud toitude täpsemat koostisalast ülevaadet. Nii saad jälgida, kas oled omandanud vajalikus koguses vitamiine ja mineraalaineid.

Teine oluline lisavõimalus on GDA (inglise keeles Guideline Daily Amount) ehk siis soovitatava päevase koguse lehekülg, mis baseerub Euroopa Komisjoni ja Euroopa Toiduainetööstuse organisatsiooni CIAA koostööl.

GDA näitab portsjoni väärtust kalorites ning lisaks, kui palju see moodustab antud aine päevasest soovitatavast kogusest. Soovitavad kogused on üles ehitatud Euroopa toitumisspetsialistide poolt keskmisele naisele, kelle päevane keskmine energiatarbimine on 2000 kalorit ning keskmisele mehele, kelle päevane keskmine energiatarbimine on 2500 kalorit.

GDAd soovitatakse vaadata kui üldist soovitust, mitte kui individuaalset toitumisnõuannet. Suhkru, rasva, küllastatud rasvhappe ja soola puhul antakse maksimaalse koguse andmed, kiudainete puhul minimaalne soovitatav kogus. Minimaalne soovitatav kogus näitab vähimat kogust, mis võimaldab säilitada head tervist ning toitumist. Süsivesikute ning valkude puhul näidatakse keskmist koguse vajadust. Erinevates maades võib antud näitajate soovitus erineda, võttes arvesse rahva toitumisharjumusi, toitainete valikut ning toidu eripärasid.

Väärtused keskmiseks päevaseks koguseks

Kaaluabi päevane toitainete jaotus baseerub Põhjamaade toitainesoovitustel, mille järgi tasakaalus toitumiseks vajab keha päevas 50-60 protsenti süsivesikuid, 10-20 protsenti valku ning 25-35 protsenti rasva. Põhjamaade teadlased ja toitumisspetsialistid viivad antud valdkonnas regulaarselt läbi uuringuid ja analüüse, ning kuna eestlaste toitumine sarnaneb Põhjamaade inimeste toitumisele, otsustas Kaaluabi.ee oma soovituste aluseks võtta Põhjamaade toitumissoovitused.

Kaaluabi.ee GDA lehel saad jälgida GDA päevast soovitatavat kogust ning võrrelda neid keskmise mehe/naise soovitavaid päevaseid koguseid oma konkreetsel päeval söödud kogustega. Soovitava koguse juures võtame arvesse Sinu kalorinormi.

Lehel on:

  • kõik konkreetsel päeval söödud toiduainete valgud, rasvad ja süsivesikut grammides
  • info muude toidus sisalduvate ainete kohta nt nagu vitamiinid jms.

Oluline on märkida, et kõikide toiduainete kohta meil sellist info veel pole. Lähiajal lisame tekstilise informatsiooni vitamiinide jms ainete kohta. Uued uuendused Kaaluabi.ee keskkonnas juba järgmisel nädalal.

Edukat analüüsimist!

loe ja kommenteeri