Kaalulanguse võtmeks on harjumuste muutmine ning distsipliin 22 Jaan

Olenemata põhjustest, miks üks või teine inimene soovib kaalu langetada, nõuab see pingutust. Edu tagab harjumuste muutmine ning tugev distsipliin - täpselt nii, nagu see on juhtimisoskuse omandamise, uue keele õppimise, pillimängu harjutamise või ükskõik millise uue teadmise puhul. Harjutada on vaja nii kaua, kuni uus teadmine on täielikult kinnistunud.

 

Harjumuste muutmine on kaalulanguse nurgakiviks, kuid uute harjumuste kinnistumine võtab aega umbes kolm kuud. On loomulik, et sel ajal esineb ebaõnnestumisi ning tagasilangusi vanade harjumuste küüsi. Kuid nii nagu autojuhtimisoskuse õppimise või uue keele omandamisega, on ka toitumisharjumuste muutmise puhul oluline harjutamine ning treening, et harjumused muutuksid sama normaalseks, nagu iga teine käitumismuster.
 
8 nõuannet kaalulanguse õnnestumiseks
 
1. Söö hommikusööki
 
Kas teadsid, et süües vähemalt ühe tunni jooksul pärast ärkamist, on võimalik kiirendada päevast ainevahetust 20 protsendi võrra? Vali hommikusöögiks proteiin, sest see tekitab korraliku täiskõhutunde.
 
2. Kaalu end kord nädalas
 
Kaaludes end kord nädalas, kontrollid iseennast paremini. Samuti võimaldab see piisavalt kiiresti reageerida, kui kaal ei liigu soovitud suunas.
 
3. Iga päev üks tund mõõdukat füüsilist aktiivsust
 
Üks tund igast päevast tuleks kulutada mõõduka füüsilise aktiivsusega tegevustele. Olgu selleks siis lume lükkamine, tolmuimejaga kodu puhastamine, treppidest kõndimine või jalutuskäigud värskes õhus.
 
4. Vähenda televiisori ning arvuti taga veedetud aega
 
Vaata televiisorit või istu arvuti taga ainult siis, kui see on tõesti hädavajalik. Nädalas võiks televiisori taga maksimaalselt veeta 10 tundi. Nii märkad, kuidas äkitselt jääb aega üle teistekski tegevusteks, näiteks sportimiseks või mõne hobiga tegelemiseks. 
 
5. Kasuta sammulugejat
 
Sammulugeja kontrollib mitu sammu sa päevas astud. Selleks, et säilitada oma kaalu või olla mõõdukalt aktiivne, on vaja päevas liikuda vähemalt 5000 sammu. Kaalu langetamiseks tuleb aga liikuda kaks korda rohkem ehk vähemalt 10 000 sammu.
 
6. Täida toidupäevikut
 
Kirjuta päevikusse kõik, mida päeva jooksul sööd ja jood, et sul oleks visuaalselt silme ees, mida nädalas tegelikult tarbid. Lihtne on unustada, mida söögikordade vahel suhu pistsid või toitu valmistades maitsesid, kui seda toidupäevikusse märgitud ei ole.
 
7. Püstita endale realistlikud eesmärgid
 
Sea endale pikaajalised eesmärgid. Kiire kaalulangus võib algul tunduda motiveeriv, kuid viib sageli nn jo-jo efektini, st lõpeb sellega, et võtad kaalus tagasi kõik selle, mille vahepeal kaotasid. Rahulik ja pikaajaline harjumuste muutmine aitab kehal uue olukorraga harjuda ning kinnistab õpitut. 
 
8. Planeeri ebaõnnestumisi
 
Kaasa oma plaanidesse perekond, töökaaslased ja sõbrad, et nad saaksid sind toetada, kui kaalulangus tundub üksluine ning nii igav, et tekib käega löömise soov. Mõtle läbi, kuidas käitud magusaisu tekkides või siis, kui kaal enam ei lange. Ebaõnnestumisi planeerides on võimalik lihtsamini nendega hakkama saada ning soovitud suunas edasi liikuda.
 
Allikas: http://sund.nu
loe ja kommenteeri