Kas ülekilode taga peitub psüühiline põhjus? 12 Dets

Kas ülekaalulisusel on mingeid eeliseid? Üsna raske on neid leida, kuid mõtle hoolega järele. Viimaste uudiste kohaselt on liigsöömise taga on mingi põhjus, mille avastamisel hakkavad kilod iseenesest kaduma.

Soovid kaalust alla võtta? Proovi vähemalt kordki unustada kõik, mis puudutab trenni, toitumisplaane või kaloritabeleid, sest üleliigsete kilode põhjuseks võivad olla hoopis sinu mõtted ja tunded, mitte see, kui palju sa treenid või sööd. Värsked uuringud on näidanud, et enne dieediga alustamist on tark hinnata ka oma psüühilist seisundit. Üks Itaalias korraldatud katse näitas nimelt, et dieedi täiendamine psühhoteraapiaga aitas ülekaalulistel kilodest edukamalt vabaneda, kuid ühtlasi oli neil lihtsam oma eesmärke järgida.

Ameerika kaalujälgijate seas läbi viidud katses vähenes nende kaalujälgijate kaal kiiremini, kelle suhtumist toitu analüüsiti, võrreldes nendega, kes tuginesid üksnes oma tahtejõule. Inglismaal tehtud uuringus selgus aga, et need, kes suudavad oma tundeid kõige paremini väljendada, need suudavad ka juba langetatud kehakaalu stabiilsena hoida. See näitab veelkord, et toidu ja emotsioonide vahel on selge seos. Ülekaalu – selle all ei peeta siinkohal silmas neid kilosid, mille võrra kehakaal jõulude või puhkuse järgselt kõigub – põhjused on sageli nii sügaval, et uus kalorivaesem kokaraamat seda probleemi lahendada ei suuda.

Kaalu langetada soovivad inimesed teavad tavaliselt kõike kaloritest ning rasvaprotsendist, kuid soovimatud kilod tulevad tavaliselt kiirelt tagasi. Selle põhjuseks ei ole mitte suutmatus ahvatlustele vastu panna, vaid sügaval peas istuv soov, mis paneb meid üha rohkem sööma.

Rasv ja suhkur lähevad otse ajju, need aitavad meil rahuneda ja ennast hästi tunda, asendades näiteks puuduvat armastust. Vähemalt nii väidab psühhoterapeut Pernille Anduin, kes kunagi kaalus ise 25 kilo liiga palju. Ta vabanes sellest peale seda, kui oli oma liigsöömise põhjuse välja selgitanud.

Oma isiklikest kogemustest lähtudes leiab Anduin, et meil on täpselt selline keha nagu me soovime - välimus on meie sisemuse väljendus. Kui oleme liiga paksud, on selle põhjuseks ühel või teisel viisil see, et me soovime olla ülekaalulised. Enne kui me ei ole leidnud ülekaalulisuse tegelikku põhjust ei aita ükski dieet ega kaalulangetamisviis. Esmalt peame leidma oma ülesöömise põhjuse, olgu selleks siis igavusest söömine, ülekaal kui vabandus, miks me ei ole omale armastust, uut tööd või uusi sõpru leidnud. Seejärel peame tunnistama, et olenemata probleemist ei saa me seda toiduga lahendada. Toit võib hoopis uusi probleeme põhjustada.

Pidev ülesöömine on võrreldav narkosõtluvusega ning sellest lahti saamine võib olla sama raske kui suitsetamisest alkoholist loobumine. Seepärast on selleks vaja abi, et lahendada probleeme, mis võivad peituda ülekaalulisuse taga. Koos terapeudiga on võimalik muuta oma mõtlemist ning käitumist tavapärastes ülesöömise situatsioonides.

Kaalulangetamine õnnestumiseks on vaja tõelist soovi ülekaalust vabaneda ning teha seda just enda ja mitte kellegi teise pärast. Vastutust oma elu muutmise eest ei ole võimalik panna kellelegi teisele, ükskõik, kas selleks teiseks on arstid, toitumisnõustajad või psühhoterapeudid. Eksperdid võivad küll toetada, juhatada ja aidata, kuid ei saa garanteerida edu - seda saad vaid sina ise teha!

Allikas: http://iform.se

loe ja kommenteeri