Katse kaksikutega: parim dieet 27 Veeb

Erinevaid dieete järgides on raske otsustada, kui kasulikud need on. Kaksikvennad Alexander ja Chris van Tulleken otsustasid selles selgust tuua. Parimad katsealused selleks on loogiliselt võttes  ühemunarakukaksikud. Ühe  kuu vältel jättis üks kaksikutest oma toidust välja rasva ning teine süsivesikud. 

 

Inglased Alexander ja Chris Van Tulleken on 35-aastased, ühemunarakukaksikud ning mõlemad töötavad arstidena. Vennad on alati olnud sarnase kehaehitusega ning aastate jooksul on mõlemal tekkinud mõned lisakilod, kirjutab Daily Mail.

Kui Alexander kolis paar aastat tagasi USAsse, ei läinud kaua aega, kui ta võttis päris korralikult kaalus juurde.  Vend Chris, kes jäi elama Inglismaale, oli kogu selle aja normaalkaalus. Tema jaoks oli see aga märk, mis juhtuks tema kehaga, kui ta poleks toitumisega hoolikam. Tavaliselt on ülekaalu põhjuseks võimalik tuua geneetiline soodumus või hormonaalsed muutused. Kui tegemist on aga ühemunaraku kaksikutega on raskem tuua muud põhjust kui vale toitumine.

 

Viimaste aastate jooksul on olnud arutlusel rasv ja suhkur. Varem arvati, et kehale on ohtlik rasv, siis leiti, et hoopis süsivesikud, kuhu ka suhkur kuulub.

 

Kaksikud Alexander ja Chris Van Tulleken otsustasid välja selgitada, mis tegelikult mõjub ning avaldasid selle BBC saates Horizon. Eksperimendi eeliseks on katse ühemunarakukaksikutega: tulemus sõltub söödavast toidust, mitte geneetilistest mõjudest, sest mõlemal katseisikul on sama geneetiline kood.

 

Katse käigus sõi Alexander ühe kuu jooksul toitu, millest olid täielikult välja jäetud süsivesikud. Chris sõi samal ajal aga võimalikult vähe rasva. Eksperimendi jooksul võisid nad süüa nii palju kui soovisid, välja arvatud menüüst ajutiselt eemaldatud aineid. Nende eluviis oli üsna sarnane ka elustiili ja liikumise poolest.

 

Alexander kaotas kaalus enim, kuid tema jaoks oli see ka raskem väljakutse. Katse tulemusena leidsid mõlemad, et söömine ei olnud enam nauding. Alexander tundis puudust puuviljadest ja köögiviljadest, mis sisaldavad suhkrut. Tal ei olnud küll kõht tühi, kuid ta tundis end kogu aeg väsinuna, aeglasena ning lisaks muutus ta hingeõhk ebameeldivaks. Ka Chris ei tundnud rasvavabast toitumisest rõõmu.  Talle tundus toit igav ning kõht ei olnud kunagi täis ning seepärast käis ja näksis ta kogu aeg söögikordade vahel. Mõlema jaoks tundus selline toitumine aga lihtne, sest vaja oli toidust välja jätta vaid üks toidugrupp – süsivesikud või rasv.

 

Teine aspekt, mis nende toitumiseksperimendi ajal tuli ilmsiks, oli toitumise mõju mõtlemisele. Nimelt oli kaksikvendadel käsil aktsiaostuvõistlus kujutletava rahaga. Selle võitis pikalt Chris, kes ei tarbinud rasva.

 

Vendade eksperiment näitas, et kaalu on võimalik langetada teatud toitainete piiramisega, näiteks ka minimaalse rasvatarbimisega, nagu Chris tegi. Aga kui soovitakse pikaajaliselt säilitada tervislikku kehakaalu, on vaja leida toitumisviis, mida suudetakse järgida kogu aeg ning mis on tervisele ka kasulik, sest muidu langeb kaal vaid lühiajaliselt.

loe ja kommenteeri