Kuidas peatada arutut söömist? 02 Jul

Kuidas saada kontrolli alla lõputu söögiisu? Siin on mõned vastused.

Saada nälg pagendusse

Söögikordade vahelejätmine tekitab intensiivseid isusid. Regulaarne söök, mis sisaldab mitmekesiseid süsivesikuid, s.t mitte rafineeritud süsivesikuid, nagu neid leidub saias ja pastatoodetes, koos proteiini ning väikeses koguses tervislike rasvadega, hoiab veresuhkru tasakaalus, tagades ühtlasi rahulolutunde. Vahepalade valikul tuleb olla piisavalt teadlik, et teha arukaid otsuseid. Vali kasuliku energiaga toiduaineid, näiteks madala rasvasisaldusega jogurt ja kaeraküpsis.

Tunne ennast

Täida vähemalt nädal aega toitumispäevikut: salvesta oma tujud; kirjuta üles see, mis sulle stressi tekitab, ja kui näljasena tunned end enne söömist. Kui sa oled leidnud põhjused, mis tekitavad sinus magusaisu, on sul võimalik reageerida produktiivselt, selle asemel, et süüa ära järjekordsed 200 grammi šokolaadi.

Ole kannatlik

Sa oled kõige tundlikum aju signaalidele 20 minuti jooksul pärast stressirohket aega, sest just nii kaua võtab aega stressihormoonide tagasitõmbumine.  Söömistung eeldatavasti kaob, kui sa oled suutnud kiusatustele senikaua vastu pidada.

Joo midagi

Hüpotalamus, mis on tujude ning toiduga seotud signaalide kontrollkeskus ajus, samastab janu näljaga. Klaasike vett või kuuma teed aitavad söömistungil mööduda.

Näri nälg minema

Kui sa tingimata vajad midagi närimiseks, siis hea lahendus on suhkruvaba närimiskumm. Austraalia teadlased mõõtsid kortisooli taset süljes, ning leidsid, et närimiskummi tarbijatel oli 16% madalam stressihormooni tase ning erinevalt nätsukummi mitte närivatest inimestest, tulid nad üleüldiselt stressiga paremini toime.

Näe helgemat poolt

On tõestatud, et naer aitab stressi vastu, vabastab heaolutunnet tekitavat endrofiini ning põletab kaloreid. Tunnike naeru põletab sama palju kaloreid kui pool tundi raskuste tõstmist.

Allikas: http://www.womenshealthmag.com

loe ja kommenteeri