Kümme levinumat kaalulangetusviga 07 Apr

Kas sa töötad ebateadlikult oma kaalueesmärkide saavutamisele vastu? Järgnevalt toome ära kümme tüüpilist viga, millega edukas kaalulangus vett läheb vedama.

 

  1. Valearvestused

 

Kaloreid ei saa lugeda silma järgi. Usaldusväärne kalorikalkulaator ütleb sulle täpselt päevase kalorihulga, arvestades seejuures sinu vanuse, soo, pikkuse ja füüsilise aktiivsusega. Toidukaalu soetamine aitab sul kalorihulka täpsemini mõõta ja söömises korrektuure teha.

 

  1. Moehulluste järgimine

 

Kuulsused on tavaliselt esimesed, kes uusi kaalulangetusnippe avalikkusega jagavad. Tihti põhinevad nende dieedid üksnes „veel ja leival“, mistõttu pole need kestvateks elustiili muutusteks kõige sobivamad lahendused, põhjustades tõsiseid terviseriske. Kas need pakuvad lühiajalist lahendust? Kahtlemata. Isegi Gandhi kaotaks kilosid, kui ta peaks üksnes vett jooma.

 

  1. Ebarealistlikud eesmärgid

 

Kuna iga indiviidi ainevahetus on erinev, ei pruugi kahe identselt toituva inimese kaal sugugi ühtemoodi langeda. Kuuga 5 kilo kaotada võib küll plaanina olla mõeldav, kuid mitte alati teostatav. Peaasi on numbritesse takerdumist vältida ning seatud toitumis- ja treeningprogrammist kinni pidada. Arvepidamiseks tasub kaalunäidu asemel keskenduda sentimeetritele või lihtsalt sellele, kui hästi riided selga sobituvad.

 

  1. Liiga tihe kaalule astumine

 

Kaalulanguse dokumenteerimine on kahtlemata hea mõte, kuid see ei tohi muutuda kinnisideeks. Kaal annab sulle soovitud tulemusi pigem hommikuti, kui kõht on tühi, kuid tagasilöögid saabuvad pärast õhtusööki. Oluline on hoopis küsida, kas sulle meeldib see, mis peeglist vastu vaatab?

 

  1. Piiramatu alkoholitarbimine

 

Üks väike 0,3-liitrine õlu sisaldab 140-210 kalorit. Alkoholis peituv suhkur laguneb organismis karbohüdraatideks, mida kehal on raske seedida. Eriti ohtlikud on kreemjad ja külmad kokteilid nagu pina colada. Madala kalorsusega kokteili valmistamiseks kasuta ühte tüüpi alkoholi ning vähese kalorsusega mittealkohoolseid lisandeid.

 

  1. Madal füüsiline aktiivsus

 

Kaalulangust saab kiirendada treeninguga. Ära vali spordiala, mida sa jälestad ega kavatse pikema aja vältel harrastada. Kui trenažööril jalutamine ei paku vajalikku pinget, siis vali midagi, mis tekitab huvi, näiteks jooga, võitluskunstid või tantsimine. Kes treeningsaali ei soovi minna, saab harjutusi ka kodus DVD-lt vaadata.

 

  1. Diagnoositud terviseriski eiramine

 

Kui kaal kõigile jõupingutustele vaatamata ei lange, on kasulik konsulteerida arstiga. Kilpnäärme haigused nagu autoimmuuntüreoidiit ja Graves'i tõbi muudavad arstliku sekkumiseta kaalulangetamise problemaatiliseks.

 

  1. Hoolitsevad vanemad

 

Sõbrad ja perekond armastavad sind, ükskõik kuidas sa ka välja näed. Ema ei saboteeri teadlikult sinu dieeti, kui ta serveerib sulle ja ülejäänud perele kaloririkast õhtusööki, eriti kui tegu on sinu lapsepõlve lemmiroaga. Lähedastele tuleb muutusest taktitundeliselt märku anda. Ütle oma tuttavatele, et oled teinud muutuse oma elustiilis ning palu neilt abi ja toetust.

 

  1. Ebaterved harjumused

 

Kõige hullem, mis saab juhtuda, on see, kui frustreerunud kaalujälgija võtab kasutusele drastilised meetmed. Kõhulahtistite kasutamine, tahtlikult esile kutsutud iiveldus, näljutamine – need märgid viitavad, et on vaja otsida abi arstilt või psühhiaatrilt.

 

  1. Vanad mõttemallid

 

Ebaühtlased söömis- ja treeningharjumused näitavad, et kõige olulisemat kaalulangetamise tööriista – muutust suhtumises – pole omandatud. Kaalulangetamine eeldab otsust, mis muudab kogu elu – nii lihtne see ongi!

 

Allikas: http://www.mydailymoment.com/

loe ja kommenteeri