Lapsevanem, sinu laps on ülekaaluline! 11 Mär

Ülekaaluliste last arv kasvab, kuid tundub, et vanemad ei märka seda. Nimelt on Rootsis uuritud vanemate osa ennetaval käitumisel, et vältida laste rasvumist. Uuring oli osa Euroopas tehtud uurimusest, kus osales 16 220 last vanuses 2-9 aastat, kellest 1800 elab Göteborgi piirkonnas, kirjutab expressen.se.

Tulemus näitas, et lapsevanema teadvus lapse vanusega ja KMI tõustes kasvab. Samal ajal ei saa aga iga teine lapsevanem aru, et laps on ülekaaluline. Vanemad muretsevad hoopis, et laps alakaaluliseks ei muutuks.

Mida noorem on laps, seda lihtsam on sellega tegeleda ning vabaneda lapse ülekaalust. Kui laps on aga jõudnud juba murdeikka ning on endiselt ülekaaluline, on raskem vale toitumist muuta ning ülekaalust vabaneda.

Paljud vanemad ei taju, et nende lastel on kaaluga probleeme. Kui vanem näeb last iga päev ning kui ka lapse sõbrad näevad samasugused välja, ei märka lapsevanem sagedasti, et lapse kehakaalule peaks tähelepanu pöörama.

Ülekaaluliste laste vanematest iga neljas kümnest muretseb hoopis, et laps ei oleks alakaaluline. 40 aastat tagasi oli keskmine laps tunduvalt saledam, 6-7-aastastel oli võimalik siis silmaga märgata nende ribikonte. Vaadates aga KMI-kaare muutust selle aja jooksul, on erinevus endise ja praeguse vahel üsna ilmne.

loe ja kommenteeri