Magus uudis: kommisööjad on üllatavalt saledad 16 Jun

UURIMUS: Maiasmokad ei pea tundma piinlikkust oma menüü pärast. Värske uuringu kohaselt on kommi ja šokolaadi austajatel väiksem vööümbermõõt, nad kaaluvad vähem ning nende kehamassiindeks on väiksem, kui neil, kes magusast lugu ei pea.

Samast uuringust selgus, et kommi ja šokolaadi tarbimine vähendas kõrge vererõhu riski 14% ning ainevahetussündroomi riski 15% võrra. Viimase näol on tegemist hulga sümptomitega, mis asetavad inimese südamehaiguste ja -rabanduse riskigruppi.

Uurijad ei taha siiski väita, nagu aitaks kommide söömine iseenesest kaalus alla võtta. Pigem pingutavad magusa armastajad trennis rohkem, et magusaga kaasnevatest lisakaloritest lahti saada.

Saadud tulemusi kommenteeris Louisiana ülikooli põllumajanduskeskuse teadur Carol O’Neil, väitega, et mõõdukas koguses magusa tarbimine ei tähenda automaatselt ülekaalulisust või haigusi. Tõepoolest, uuringus osalenud sõid päevas keskmiselt üksnes 36 grammi kommi.

Teised uurijad on uuringu metoodikas juba kahelda jõudnud, sest tarbitud magusa hulga hindamisel toetuti osalejate mälule: kõik osalejad pidid ankeeti täites meenutama, mida nad viimase ööpäeva jooksul söönud olid. Väga võimalik, et osalejatel ei olnud oma päeva täpne menüü meeles või jäeti söögikordade vahel söödud šokolaaditahvel ülesse märkimata.

„Ööpäeva menüü meenutamine kirjeldab üksnes inimeste arusaama või ideaali oma menüüst,“ väidab tunnustatud dietoloog ja Ameerika Dietoloogia Ühingu (American Dietetic Association) eestkõneleja Katherine Tallmadge.

Tegelikkuses ei andnud uuring uut teavet, vaid kinnitas seda, mida toitumisteadlased juba varem teadsid – magusa söömine väikestes kogustes pole probleem, aga uuringust jäid välja need inimesed, kelle magusa tarbimine ei piirdu väikeste kogustega.

Kes söövad magusat?

O’Neil ja tema kolleegid analüüsisid uuringu käigus ligi 15 000 ajavahemikus 1999-2004 täidetud ankeeti, millele olid vastanud täisealised ameeriklased.

Üksnes 20% vastanutest sõid magusat. Magusa alla liigitati šokolaadi- ja suhkrukompvekid ning nätsukomm. Protsent tundub esmapilgul madal, kuid O’Neil rõhutab, et täiskasvanud ei söö nii palju magusat, kui seda teevad lapsed. Samuti ei maksa unustada uurimismetoodika eripära, millest võis tuleneda, et ankeedile vastamise päeval küll ei söödud magusat, kuid see võis olla üksik erand.

Keskmine kehamassiindeks oli magusa tarbijatel veidi madalam kui mitte tarbijatel. Vastavad näitajad olid 27,7 ning 28,2.

Magusa austajad tarbisid teistest enam ka kaloreid ning suhkrut. Seega ei põhjusta magusa tarbimine iseenesest ülekaalu, probleemiks muutub see alles siis, kui me tarbime rohkem kaloreid kui kulutada jõuame.

Allikas: myhealthnewsdaily.com

loe ja kommenteeri