Mida teha magusaisust vabanemiseks? 24 Sep

Karastusjoogid võivad tekitada südameprobleeme, diabeeti ja vähki. Igal aastal sureb ca 180 000 inimest ülekaalu tõttu, mille põhjuseks võivad olla just magusad joogid, näitab hiljutine uurimus.

Kui teadlased Harvardi ülikoolist võrdlesid uuringu "Global burden of diseases study" andmeid, leidsid nad, et väga paljude surmaga lõppevate haiguste põhjustajaks oli ülekaal, mis oli omakorda tingitud magustatud jookide tarbimisest.

Magusad joogid tekitavad ajus heaolutunde, kuid ei täida sugugi kõhtu. Kuna magustatud jooke tarbides saame rohkem kaloreid, kui ära kulutada jõuame, muudab keha energia rasvaks - suureneb veresoontele kinnituva vererasva osakaal, mis põhjustab diabeeti ning südame-veresoonkonna haigusi. Suhkur suurendab põletikke kehas ning stimuleerib vähirakkude kasvu.

Parem ei ole asi ka light-jookidega, mis sisaldavad keemilisi lõhnaineid ning magusaineid. Ülekaalulised inimesed on light-jookide osas veelgi tundlikumad. Näiteks meditsiiniõde Lena Vidulin, kes kaks aastat tagasi kaalus üle 100 kilo, jo-jo dieeditas pidevalt. Ta uskus, et võib juua 1,5 liitrit karastusjooki päevas, kui ta tarbib light varianti.

Saades teada, et needki joogid võivad põhjustada ülekaalu, lõpetas ta nende tarbimise päevapealt. Ühes sellega kadusid ka peavalud, mis teda varem kogu aeg olid saatnud. Kaheksa kuuga kaotas ta oma kehakaalust 30 kilo. Tema vererõhk langes ning diabeedirisk vähenes. Karastusjookidega lõpparve tegemise järel kadus ka magusaisu. Täna tarbib Lena Vidulin sidruni või laimiga maitsestatud vett ja gaseeritud. Kui ta tahab endale midagi erilist lubada, võtab aga tassi espressot.

Kui soovid magusaisust lahti saada:

  • Väldi magusate jookide tarbimist.
  • Söö palju tomatit ja sibulat - need sisaldavad aineid, mis vähendavad magusaisu.
  • Pressi sidrunimahla, mille tugev maitse keelel vähendab magusaisu.
  • Väldi toite, mis sisaldavad suhkrut. Hommikuhelbed, sai ja mahl tekitavad üksnes isu veelgi rohkem magusat süüa.
  • Magusaisu vastu aitab ingveritee.
  • Söö söögikordade ajal palju kiudaineid ning köögivilju - need tekitavad pikema täiskõhutunde.
  • Maitsesta toitu mädarõika, chilli, peterselli, loorberi, estragoni, pipra, tüümiani ja mündiga. Need ained aktiveerivad maitsemeeled, mis vähendavad magusaisu.
  • Kui õhtul läheb kõht väga tühjaks, eelista täisteraleiba tomati, kurgi, paprika ning juustuviiluga.

Allikas: http://expressen.se

loe ja kommenteeri