Mikroflooraga ülekaalu vastu 22 Aug

Igapäevane piimhappebakteri Lactobacillus plantarum HEAL19, tarbimine tundub aitavat ennetada rasvumist, vähemalt seda näitas laborirottide peal nähtud tulemus.

Lundi Ülikooli doktorant Caroline Karlsson tõdes, et need rotid, kes lootestaadiumist kuni täiskasvananud elueani said piimhappebakterit või laktobakterit, nende kehakaal suurenes tunduvalt vähem kui teisel grupil. Mõlemale grupile anti sama energiasisaldusega toitu. Laktobakterit söövate rottide sooles leiduvate bakterite kooslus sarnanes oma koosluse poolest sooles elutsevatele tavalistele bakteritele. Hea soolefloora peaks sisaldama suures koguses „sõbralikke baktereid“ nagu piimhappebakterid, et piirata põletikku tekitavate bakterite võidutsemist. Halb soolestiku mikrofloora tundub põhjustavat ka rottide rasvumist sama moodi nagu hea kooslus vähendab riski, ütles Caroline Karlsson.

Kolmandale rottide grupile lisati joogivette põletikku tekitavat Escherichia coli-bakterit lisaks sama energiakogusega toidule. E. Coli lisamine põhjustas soolestiku mikrofloora muutusi ning suurendas rasvasisaldust.

Teises uuringus on Caroline Karlsson uurinud vastsündinute esmast väljaheidet 79 lapsel, kes sündisid vaginaalse sünnituse käigus. Loode elab steriilses keskkonnas ning seepärast ei leidu tema soolestikus mingeid mikroorganisme. Sünnituse käigus neelab loode aga näikes ema vagiinas leiduvaid laktobaktereid. Selle käigus oli võimalik analüüsida, et suure sünnikaaluga lastel oli soolestikus rohkem põletikkutekitavaid E. Coli baktereid võrreldes normaalsuuruses lastega. Sünniga saadud soole mikrofloora mängib olulist rolli meie tuleviku tervises. Näiteks allergiliste ekseemidega laste soolestiku mikrofloora oli nädala vanusena väiksema kooslusega kui neil, kel allergilist ekseemi ei esinenud.

Probiootikum tähendab tervislike omaduste baktereid. Nad on olulised kõhu- ja sooleprobleemide ennetajad, aitavad mõjutada immuunsussüsteemi, leevendada ekseemi ning aitava ka viirusinfektsioonide korral.

Teatud toiduained nagu näiteks oliivid, jogurt ja juust sisaldavad looduslikke laktobaktereid ehk üks tüük baktereid, mida kasutatakse probiootikumis. Need bakterid olid tavalisemad varem kui toitu hapendati, et toit kauem säiliks. Tänapäeval on külmkapp ning toidu soojendamine vähendanud nii kahjulike kui ka kasulike bakterite hulka ning selle tõttu saame me oma kehasse liiga vähe „häid baktereid“.

Allikas: sund.nu

loe ja kommenteeri