Miks meestel käib kaalulangetamine nagu möödaminnes? (1) 22 Mär

„Ma pean paarist kilost lahti saama - jätan õllejoomise maha,“ on üks nördimapanevamaid lauseid, mida mees võib oma naisele öelda.  See on ebaõiglane, kuid mehed lihtsalt on loomu poolest „kaotajad“. Meie, naised, võime ju arvata, et teame kõiki kaalulangetamise nippe, kuid meestel on meie ees selgelt eristatavad psühholoogilised eelised. Näiteks aitab meeste suurem lihasmass neil põletada 30% rohkem kaloreid. Naistel on üldiselt kõrgem keha rasvaprotsent ning bioloogiliselt suurem kalduvus seda talletada. Ka on mehed pääsenud igakuistest hormoonide kõikumistest, mis naistele põhjustavad tõredust, paisumist ning isu kõige järele, mis vähegi šokolaadi meenutab.

Kuid kõik ei ole siiski veel kadunud. Kui naistel puudub igasugune võimalus mehi dieedipidamises ületada, võiks sama hästi ka nende liitlaseks hakata. Järgnevalt kirjeldame Teile seitset meeste harjumust, mis aitaksid Teil saleneda, tugevamaks saada ning ka üldiselt tervem olla.

1. Mehel ei tule magusaisu

Isud on nii meestel kui naistel - kuid meeste oma töötab nende kasuks. Sellal, kui Teie lohutussöögiks on tõenäoliselt hapud kummikarud või šokolaadiküpsised, sööb mees paksu ja mahlase lihaviilu. Miks see annab talle kaalulangetamisel eelise? Sest ta sööb valku, mis aitab tal kõhtu täita (ning hiljem ülesöömisest hoiduda) palju rohkem, kui Teie küpsis Teil. Kui magustoidu- ja kommiisu on Teie dieedipidamise komistuskiviks, katsetage valguga.

2. Mees ei lähe endast välja, kui ta midagi vussi keerab

Läks veidi nihu, mis siis ikka! Kell on neli pärastlõunal, kui Teie lauale maandub täiesti naeruväärne projekt, ja müügiautomaat kutsub ... Mida Te järgmiseks teete? Naisena ringutate käsi, sisendate endale, kui halb inimene Te olete ning sirutate käe müntide järele. Järgneb mitmepäevane enesepõlastuse periood. Mida teeb aga mees? Tal pole häda midagi, tunneb end ilmselt hästi ning tõesti naudib ostetud suupistet. Ka ronib seesama mees südamepiinadeta kohe kaalulangetamise reele tagasi.

Kui vähegi võimalik, täitke oma kaalulangetamise eesmärki igapäevaselt 80% ulatuses. Ühel päeval - kui juhtub olema hea päev - on see 120%, teisel - ajal, mil üritate premenstruaalse sündroomiga (PMS) toime tulla - on see võib olla 50 või isegi ainult 20%. Püüdke teha kõik, et päevane kaalulangus moodustaks keskmiselt 80% seatud eesmärgist.

3. Mees tõstab suuri raskusi

Jõutreeningud on naiste seas järjest rohkem populaarsust kogunud, kuid mõnede asjatundjate hinnangul võiksid naised suhtuda raskustesse rohkem nagu mehed. Kui mees läheb jõusaali, valib ta tavaliselt harjutuse, mis võimaldab tal kasutada kõige mõjuvamana näivaid raskusi. Tulemus: lihased kasvavad kiiremini ning ühe lihase asemel saavad samaaegselt tööd mitmed lihased. Niisiis, heitke „Barbie“-raskused kõrvale. Kui teete vaevata kaks 12 kuni 15-harjutuselist seeriat, on raskused Teie jaoks ilmselt liiga kerged. Suurendage koormust nii, et peate kaheksa kuni kümne-harjutuselise seeria sooritamiseks pingutama.

4. Meest ei ravi toit

USA Minnesota ülikooli uurimuse kohaselt on naistel kaks korda suurem tõenäosus masenduse ajel kontrollimatult sööma hakata kui meestel. Ka on masendusse langemise tõenäosus naistel kaks korda suurem kui meestel, mis omakorda soodustab kontrollimatut söömist. Mis aga veelgi hullem, pärast ülesöömist tunneb naine tõenäoliselt süüd, langeb veelgi sügavamasse masendusse ning püüab seda taas toiduga leevendada. Mehed seevastu ei arva, et külmutatud piimatoodete sissesüstimine saaks nende tuju kuidagi parandada. Teiegi peaksite samamoodi arvama.

5. Mees elab oma pahameele välja

See on üks põhjus, miks mehed emotsioonide ajel külmiku ette ei triivi. Tõenäoliselt võtavad mehed negatiivsete emotsioonide hajutamiseks ette mõne füüsilise tegevuse, näiteks jooksevad mõne kurnava ringi või taovad garaažis naelu. Naistel seevastu on kombeks tunded alla neelata - mõnikord koos terve karbitäie küpsistega. Seega, kui vihastate, siis liigutage. Minge näiteks spinning’usse või lihtsalt pead jahutavale jalutuskäigule.

6. Mees võtab enda jaoks aega

See on veel üks põhjus, miks mehed emotsioonide ajel külmiku uksi ei kuluta. On vähe tõenäoline, et naised teataksid: „Mul on vaja päevaks aeg maha võtta ja end hellitada lasta.“. Paljude naiste jaoks on toit ainus vaevatasu ja tunnustus. Tänasest alates näpistage üks tunnike vaid iseenda jaoks.

7. Mees ei loobu lemmiktoidust

Kui meie, naised, dieeti peame, jätame me end ilma kõigist neist ülimagusatest „keelatud toitudest“, kuni me lihtsalt ei suuda seda enam taluda. Siis aga asume nagu nälginud koerad külmkapi seina külge kinni kleepunud aasta-vanuse pulgakommi kallale. Sugudevahelist erinevust söömises ja dieedipidamises uurinud Austria teadlased leidsid, et „meeste lähenemine toitumisele on muretu ja naudingule orienteeritud.“ Nemad söövad telerist spordivõistlust vaadates ikka kartulikrõpse dipiga, kuigi kolmandiku võrra vähem kui tavaliselt. Uurimused näitasid, et  vaoshoitud sööjatel - sellised on keskmised naissoost dieedipidajad - on väga suur tõenäosus pärast dieedipidamise lõppu mitte ainult üle süüa, vaid - piisab ainuüksi mõttest järjekordsest dieedist - end ka sõna otses mõttes hingetuks vohmida. Teadlased nimetavad seda „viimase õhtusöömaaja efektiks“.

Seega, ärge keelake endale oma lemmiktoite ning valige isude peletamiseks ja tähelepanu hajutamiseks mõni tore tegevus. Naistele öeldakse sageli: „Kui sul tekib ülesöömise hirm, hakka koristama.“ See kõlab nagu iseenda piinamine. Ükski terve mõistusega mees ei hakkaks ülesöömise vältimise nimel koristama. Mees leiaks endale hedonistlikuma meelelahutuse - mängiks sissesõiduteel korvpalli või tinistaks kitarri. Võtke mehelt õppust ning leidke endale nauditav tegevus, kus läheks vaja nii käsi kui pead.

Ääremärkus: Sama palju kui suhtumise küsimus, on kaalulangetamine ka oskuse küsimus. Võttes omaks meeste hoiakud, vähemasti kaalulangetamise osas, võib Teist saada saledam ja paremini olukordi valitsev naine.

Allikas: prevention.com

 

loe ja kommenteeri