Neli meetodit rasvapõletuse suurendamiseks (1) 22 Aug

Jalutuskäigud ei pea tingimata olema aeglased venimised sõbrannaga, vesteldes tunde erinevatel teemadel. Ka lihtsa jalutuskäigu puhul on võimalik väikeste nippidega rasvapõletust suurendada, saavutades nõnda peaaegu kahekordse efekti, kirjutab expressen.se.

 

Jalutamine on lihtne treening, mida on võimalik peaaegu kõigil meist harrastada. Kui jalutuskäigud on muutunud igapäevaseks, tasub efekti suurendamiseks lisada liikudes erinevaid koormusi. Selleks ei ole vaja vahetada treeningmeetodit, vaid lisada intensiivsust. Neli peamist võimalust selleks on kepid, lisakilod, intervall ning mäed - kõik neli suurendavad rasvapõletust.
 
Kepid ning lisakilod aitavad tõsta koormust, mille mõjul pulss tõuseb, muutud tugevamaks ning põletad rohkem rasvu. Sarnane mõju on mägedel ning intervalltreeningul.
 
Kui soovid rohkem pingutada, suurenda käimiskiirust, vali erinevate variantide seast ning testi oma piire. Sa muutud tugevamaks, jõuad rohkem, sinu füüsiline konditsioon paraneb ning rasvapõletus suureneb.
 
Kepid – suurendavad efekti
 
Kepid aitavad aktiveerida ka ülakeha, suurendades nõnda treeningefekti kuni 45 protsenti, seda muidugi juhul, kui kasutad keppe kõndides efektiivselt. Oluline on, et keppide kõrgus oleks õige. Kui kepi maha toetad ja käepidemest kinni hoiad, peab küünarnukk olema 90-kraadise nurga all. Tõuka keppidega hoogsalt, jalgade väljaaste meenutab suusatamist.
 
Lisaraskused – kulutavad rohkem energiat
 
Kinnita kätele, jalgadele või kehale lisaraskused, sest need aitavad põletada rohkem rasva ning muudavad sind tugevamaks. Alusta raskustega treenimist järk-järgult, kõndides alguses lühemaid distantse.
 
Intervall – annab rasvapõletusele hoogu
 
Intervalltreeningu käigus vaheldub kiire tempo aeglasega. Kõnni mõned minutid eriti kiiresti, et seejärel taas normaalse kiirusega jätkata. Tempo vaheldumine kiirendab põletusprotsessi. Kui tavalise kiirusega peaks kilomeetri läbimiseks kuluma 12 minutit, siis kiirkõnniga kulub sama vahemaa läbimiseks vaid 7 minutit. Käies kiirustega mängimine suurendab rasvapõletust kuni 50 protsenti. Kiirkõnd muudab ka südame tugevamaks ning parandab kopsumahtu.
 
Alusta alati rahuliku kõnniga (5-10 minutit), et lihased soojaks saaksid, seejärel võid alustada intervallidega. Ka lõpus peaksid viimased 5-10 minutit läbima rahulikus tempos, et lihaseid lõdvestada.
 
Näited intervallitrenniks: 5x1 minutit kiiret kõndi vaheldub 2-minutilise aeglasema kõnniga; 5x2 minutit kiiret kõndi vaheldub 2-minutiliste aeglaste kõndidega. 
 
Mäed – tugevdavad lihaseid
 
Kõnnid kiires tempos, kuid vali marsruut, kus leidub künkaid ja mägesid. Mitmekesine profiil on hea viis tugevdamaks lihaseid ning käivitamaks rasvapõletust. Kui muidu oled harjunud tasasel teel jalutama, siis proovi leida marsruut, mis sisaldaks ka kuplilist maastikku. Mine künkast üles kiirkõnnis ning alla tule aeglasemalt, et hoiduda vigastustest. Võid ka samast mäest mitu korda üles-alla kõndida.
 
Eriti hea tulemuse saavutamiseks on hea kõndida liivas, sest see kulutab peaaegu kaks korda nii palju kaloreid kui kõval pinnal jalutamine.
 
 
loe ja kommenteeri