Nõuandeid jojo-efekti vastu 02 Jun

Alles jõudsid kilodest vabaneda ja juba näitab kaalu jälle tõusumärke. Niinimetatud jojo-efekt on kaalujälgijate seas kurikuulus, kuid sugugi mitte võitmatu probleem.

Jojo-efekt kõlab küll pisut tobedalt, kuid sõnaühendi taga on tõsine mure, sest tegemist on suure kaalukõikumisega, mis on organismile ülimalt koormav. Liiatigi veel seetõttu, et nn dieedi lõppedes võib su kaal algsest sootuks kõrgem olla.

Jojo-efekti neli kuldreeglit

  1. Ära kiirusta — Kaalukõikumise ennetamiseks tuleks kuus maksimaalselt üks-kaks kilo alla võtta.  Mida vähem kaloreid tarbid, seda äkilisemalt reageerib sinu organism. Vähenenud kalorite hulk signaliseerib teie kehale näljaohtu, mis omakorda tähendab, et teie ainevahetus hakkab senisest efektiivsemalt toitaineid seedima, et võimalikku kaotust kehakaalus korvata. Peale dieeti vanade söögiharjumuste juurde tagasi pöördudes võtame kaalus koheselt juurde. Kui kalorite vähendamine on aga pikema perioodi peale laiali jaotatud, siis loobub meie organism lisakilodest meelsamini.
  2. Kiirenda oma ainevahetust — Põhiainevahetuse määr (BMR) on energiakogus, mida teie keha vajab, et eluks vajalikke funktsioone täita. Jojo-efekti puhul langeb vastav määr miinimumini. Kui ainevahetus tühikäigul jookseb, on kaalu langetamine praktiliselt võimatu. Ainevahetuse kiirendamiseks ja musklite kasvatamiseks on oluline hakata liikuma. Musklid põletavad rasva ja glükoosi iga liigutusega ning isegi puhkeseisundis. Üksnes piisav lihasmass tagab organismi vastupanuvõime, et dieedi ajal jojo-efektiga toime tulla. Paraku on suur oht dieedi käigus osa lihasmassist kaotada. Vastukaaluks ei piisa üksnes kestvustreeningust, vaid ka jõutreening on vähemalt sama oluline.
  3. Tarbi piisavalt proteiini — Kuna dieeti pidades on võimatu vältida musklite osalist kokku kuivamist, siis on eriti oluline tarbida palju proteiini, sest proteiin piirab lihastele tehtud kahju. Kahekümnest kehale vajalikust aminohappest üheksa tuleb organismi toidu kaudu. Kuna organism suudab väga vähe proteiini salvestada, siis tuleb meil igapäevaselt oma proteiinivarusid täiendada. Selleks tuleb süüa piisavalt liha ja kala, aga ka piimatooteid, juustu, muna, ning naturaalseid tooteid, nagu tofu, kaunviljalised, pähklid ja teraviljad (nt kaerahelbed). Päevane ratsioon võiks olla üks gramm kilogrammi kohta kehakaalust.
  4. Hea enesetunne ennekõike — Jojo-efekt ohustab eelkõige neid inimesi, kes seavad kehakaalu iseenda heaolust tähtsamale kohale, ohustades nõnda ka otseselt oma tervist. Kaalu pidev kõikumine muutub pikapeale tervisele paarist lisakilost ohtlikumaks. Järsud kaalukõikumised tõstavad südameinfarkti ning kõrge vererõhu riski. Kõige ohtlikumad on kaalujälgijate jaoks nn crash-dieedid, mis võivad kaasa tuua pikaaegseid haigusi. Kaalust alla võttes tasub alati mõelda sellele, kui palju kulus aega lisakilode tekkimiseks. Avarda oma ajaperspektiivi päevadelt aastatele ning jojo-efekt ei pruugi teid enam kunagi tülitada.

Allikas: fitforfun.de

loe ja kommenteeri