No Diet Day ehk tunne rõõmu oma keha üle (1) 06 Mai

6. mail tähistatakse ainulaadset päeva, mille sõnum kutsub meid tundma rõõmu enese üle just sellistena nagu me oleme täna ja praegu. Miks nii ja millest selline päev on tekkinud?

1992 aastal sündinud liikumise algatas inglanna Mary Evans Young, kes oli äsja toibunud anoreksiast. Päeva kannab nime No Diet Day  ja tänaseks on seda tähistama hakatud paljudes riikides üle ilma: Austraalias, Kanadas, Inglismaal, Saksamaal, Norras, Venemaal, Soomes, Lõuna-Aafrikas ja Uus-Meremaalgi.

Liikumine levib mh erinevate söömishäiretega perede tugirühmade kaudu ja selle sõnumiks on hea enesetunne kaalunumbritest hoolimata. Päeva laiem eesmärk on tugevdada meie endi suhtumist meisse endisse.

Järgnevad mõtted on pärit liikumise eestvedajate Facebooki kontolt: 

Kõhnusekultus on loonud meie ellu käitumis ja mõttemalle, mis valitsevad meid üha julmemalt ning sunnivad paljusid meist meeletusele. Nende mudelite sümboliteks peetaks mh paanilist kaalu- ja mõõdulindi numbri jälgimist, toidu kalorite ja rasvaprotsendi ülima täpsuse tagaajamist ning mis peamine - kaaslaste valimist välimuse järgi.

Ole sellisena õnnelik - põhimõte annab võimaluse kivistuma hakanud mõttemudeleid lõhkuda ning luua asemele midagi positiivsemat - ennast hindava suhtumise. No Diet Day juhib avalikkuse tähelepanu kõikvõimalike dieetide ja kinnisideedega seotud ohtudele ning tugevdama kujutelma sellest, et ilu, tervis, hea enesetunne ja õnn on meie kehakaalust ja suurusest olenematud.

Täna on see päev, mil eneselt küsida: Kes otsustab, mis on ilus? Miks me peaksime kõik samasse vormi mahtuma? Mis on normaalkalu hind sinu jaoks? Kas meeleheitlik dieeditamine, söömishäired ja jojo-stiilis kaaluga mängimine on ühiskonnale parem variant kui ülekaaluline rahvas?

Paksude-hüsteeria kogub maailmas tuure, kuid kes lõikab sellelt kasu? Dieetide ja kõhnusekultuse propageeriad kosuvad jõudsalt.

On aeg keskenduda elustiilile ja olla õnnelik. Enesesse armunud! 

Kuulutame välja kaalurahu!

P.S. No Diet Day eestvedajad ja järgijad rõhutavad: "Me ei mõista hukka kedagi teist, kes te soovite kaalus alla võtta. Rõhutame vaid, et dieeditamine ei ole selleks sobiv meetod. Sest uurimuste andmeil tulevad 90% inimestel dieedi ajal kadunud kilod nö argipäeva pöördudes tagasi. Rõhutame, et ainus, mis meie tervisele head teeb on terve mõistus ja sellest lähtuvalt normaalne suhe toitumisse, oma kehasse ning liikumisse. Me pooldame tervislikku elustiili." 

loe ja kommenteeri