Palju toitu, peenike piht (2) 01 Mär

AvokadoToidu energiahulk sõltub seal leiduvast vee hulgast. Näiteks aedviljades on ca 95% vett, puuviljades ca 90%, hakklihas 70% ning kartulis ca 80%. Samal ajal kui küpsistes on vaid paar protsenti vett ning karamellkommides peaaegu 0% vett. Ehk kui soovid süüa kõhtu täis, kuid mitte liiga palju energiat endasse ahmida, tasub eelistada toite, mille veesisaldus on suur, sest vesi ei anna kaloreid, vaid hoopis soodustab seedimist ja kaalu alandamist.

Mõnede toitude veesisaldus:

Lehtsalat – 95%, spinat – 94%, lillkapsas – 92%, punane paprika – 91%, greip – 90%, papaia – 88%, ananass – 86%, apelsin – 86%, mustikas – 86%, tursk – 82%, kartul – 79%, veisefilee – 76%, kanarind – 75%, muna – 75%, avokaado – 74%, keedetud makaronid – 67%, keedetud riis – 67%, vahukoor – 55%, friikartulid – 41%, koogid – 12%, maisihelbed – 4%, šokolaad – 2%, küpsised 1-4%, suhkur – 0%, toiduõli – 0%.

Erand reeglist, et kõige kasulikum on kõrge veesisaldusega toit, on pähklid ja seemned, milles on vaid ca 5% vett. See-eest on neis palju rasva, mille tõttu nad sisaldavad palju energiat, kuid kombinatsioon valk/rasv on toitvam kui kombinatsioon rasv/suhkur (nt. šokolaad) või rasv/tärklis (nt. kartulikrõpsud). Lisaks on pähklites ja seemnetes leiduvad rasvad head rasvapõletajad, mille tõttu pähkleid söövad inimesed kaaluvad reeglina vähem kui pähkleid mitte söövad inimesed.

Teised omadused, mis toidukogust suurendada võimaldavad, on kiudained. Oad, aedviljad ja puuviljad on suure kiudainete sisaldusega, lisaks sellele, et neis ka veesisaldus on kõrge, mille tõttu nad võrreldes oma kalorihulgaga täidavad hästi kõhtu. Lisaks mõjuvad nad hästi soolestikule, mis aitab samuti kehakaalu alandamisele kaasa.

Kui on soov kehakaalu alandada, on oluline ka valgu tarbimine, mis kiirendab energia kulutamist ning lisaks on tavaliselt ka kõrge veesisaldusega toit. Valgurikkad toitained on lahja liha, linnuliha, kala ja mereannid, mis täidavad hästi kõhtu ning lisaks ei sisalda palju kaloreid.

Toitvuse osas on teadlased välja töötanud süsteemi, mida kutsutakse toitvuse indeksiks. Toitvuse indeks näitab, kui tugeva täiskõhutunde inimesed tarbitud 240 kilokalorist saavad ning kui kauaks ajaks. Mida suurem number, seda parema toitvusega. Järgmistest ainetest on hästi näha, kuidas toiduaine vee-, valgu- ja kiudainete sisaldus mõjutab täiskõhutunnet.

Toitvuse indeks:

Tort 65, kartulikrõpsud 91, jäätis 96, müsli 100, maisihelbed 118, banaanid 118, pasta 119, pruun riis 132, valge riis 138, juust 146, popcorn 154, viinamarjad 162, täisterapasta 188, õunad 197, apelsinid 202, kaerahelbepuder 209, valge kala 225, kartul 323.

Seepärast on soovitatav süüa palju puuvilja, marju ja aedvilja, kala, liha, linnuliha, muna ja teisi toiduaineid, mis sisaldavad palju vett ja valku ning kiudaineid. Need kolm komponenti on kaalualandamise seisukohast väga olulised. Väldi toiduaineid, kus nimetatud komponentide sisaldus on madal nagu näiteks kommid, jäätis, koogid, friteeritud toit.

loe ja kommenteeri