6 strateegiat pöörase isu taltsutamiseks 16 Mär

Kui kõht karjub: „Toida mind!“, on ainus soov sirutada käsi lähima söödava objektini. Ainuüksi mõte näljatundest ei pruugi aga tingimata näljast olekut tähendada. Vales kohas vale asja söömine võib tuua tagasi needsamad kilod, millest vabanemise nimel Te nii ränka vaeva olete näinud. Järgige näljakihvatustest võitusaamiseks järgmisi reegleid ning püsige kaalueesmärkide saavutamise nimel õigel teel.

Tagage kindel edu
Kui pikalt Te arvate, et suudate uuest plaanist kinni hoida? Isegi kui see peaks olema vaid paar päeva, püüdke leida kestus, millega suudate täie kindlusega toime tulla. „Kui Te juba kord eesmärgi püstitamise tähtaja kindlaks olete määranud, alustage algusest,“ ütleb Ameerika bariaatria (meditsiiniharu, kus rasvumist ravitakse kirurgiliste meetoditega)arstide ühenduse (ASBP) president dr. Mary Vernon. „Lisaks teadmisele ma saan hakkama! hakkate ka märkama, et tervislikum toitumine annab parema enesetunde ning see süvendab soovi alustatuga jätkata.“

Leidke rohkem motivatsiooni
Kui Teie dieedipidamise ainus eesmärk on endale lõppude lõpuks esmaklassiline kõhu sirglihas (rahvakeeli 6-pack, või ka ainult2-pack) vormida, siis võib iseenda veenmine pikas perspektiivis keeruliseks osutuda. Mis oleks lahendus? „Leidke endale lisamotivaatorid,“ soovitab tunnustatud Ameerika dietoloog  dr. Jeff Volek. Ta soovitab jälgida migreenihoogude sagedust, kõrvetisi, aknet, gangrenoosseid haavandeid, une kvaliteeti ja südame-veresoonkonna tervise tavapäraseid näitajaid. „Kui avastate, et uus dieet parandab nii Teie elu  kui tervise kvaliteeti, võib see olla võimas motivaator,“ ütleb Volek.

Läksite toiduga liiale, mis siis? Kuidas edasi? „Unustage see,“ soovitab USA Oklahoma osariigi Tahlequah’ linnahaigla toitumisspetsialist James Newman, kes iseenda nõuannet järgides vabanes 113 kilost. (Te lugesite õigesti - 113 kilost). „Üks toidukord ei määra Teie dieedi saatust, nii et ärge pidage end läbikukkunuks või rongilt maha pudenenuks,“ ütleb ta. Seadke sisse lihtne reegel: igale „valele“ toidukorrale järgneb vähemalt viis tervislikku toidukorda ja näksimist. Nii võite kindel olla, et sööte õigesti enam kui 80 protsenti ajast.
 

Sööge hommikust

Seda olete kindlasti ka varem kuulnud. Kuid mõelge ise, kui magate kuus kuni kaheksa tundi ja jätate seejärel hommikusöögi vahele, siis selleks ajaks, kui tööle jõuate, töötab Teie keha ainult toiduaurude peal. See omakorda tekitab meeleheitliku isu suhkru järele, mida on väga lihtne leida. „Tavaliselt on kõige mugavamad toidud need samad, mida oleks targem vältida,“ ütleb New Yorgi tasakaalustatud tervise keskuse (Center for Balanced Health) toitumisosakonna juht, tunnustatud dietoloog  Valerie Berkowitz. Seda põhjusel, et need toidud on tavaliselt suhkrust (šokolaadid, karastusjoogid) või teistest kiiresti seeduvatest süsivesikutest (küpsised, kartulikrõpsud) tulvil. Mis viibki meid järgmise strateegiani.

Paigaldage toidureguleerijad

Nüüd on aeg olukorda muuta. Tühjendage oma kapp ja külmik ning täitke need uuesti mandlite ja muude pähklitega, juustu, puu- ja aedviljadega, tuunikala konservi, kana ja lõhega. Korrake sama tegevust ka töö juures. „Kui kõrvaldate toidud, mis Teie dieediga kokku ei sobi, ning asendate need sobivatega, on üsna vähetõenäoline, et leiate end mõne sõõrikuleti või müügiautomaadi juurest,“ räägib Kentucky osariigis Louisville’is asuva omanimelise ettevõtte Mohr Results president, tunnustatud dietoloog Christopher Mohr.

Mõelge nagu biokeemik

See on tõesti tõsi: need küpsised on täiesti naturaalsed. Isegi kui küpsis on magustatud toore roomahlaga (mis on suhkru „hipi-nimi“), on see ikkagi rämpstoit. Sama kehtib ka müslis sisalduvate tohutu hulga „tervislike“ koostisainete kohta. „Hipi“-magusained tõstavad veresuhkru taset täpselt samamoodi kui tavaline valge suhkur. „Kui sööte küpsist, arvestage, et kaldute teelt kõrvale, kuid pöörduge pärast jälle tagasi ning jätkake oma dieediga,“ kõneleb Berkowitz. „Iseenda veenmine millegi seesuguse tervislikkuses süvendab ainult halba harjumust.“

Õppige nälga ära tundma

Kas ikka on magusaisu, kuigi sõite alles tunni aja eest? Püüdke ette kujutada, et sööksite selle asemel hoopis säriseva praelõigu. „Kui olete tõepoolest näljane, peaks mõte praest Teile ahvatlev tunduma, ning sel juhul tuleks süüa,“ ütleb New Yorgi ülikooli meditsiinikeskuse (SUNY Downstate Medical Center) biokeemia professor Dr. Richard Feinman. „Juhul, kui mõte ahvatlev ei tundu, mängib aju Teile vingerpussi.“ Feinmani soovitus: muutke keskkonda - tehke 15 kätekõverdust või leidke endale keskendumiseks teine ülesanne. Niisama lihtne see ongi.

Allikas: menshealth.com

loe ja kommenteeri