Populaarsed dieedirohud ei aita 25 Aug

Foto: Darren Robertson / FreeDigitalPhotos.net

Foto: Darren Robertson / FreeDigitalPhotos.net

Maailmas ostetakse väidetavaid kaalu alandavaid kapsleid, tablette ning pulbreid miljardite kroonide eest, et oma ülekilodest pääseda, kuid see on raha maha viskamine. Teaduslikud uuringud on näidanud, et nimetatud vahenditel pole mingit mõõdetavat mõju kehakaalule.

Paljud nimetatud toodetest on registreeritud toidulisandina, mille tõttu vastupidiselt ravimitele ei pea olema meditsiinilist mõju tõestatud. See omakorda ei takista turundajatel väita, et mõju on tõestatud. Internet on täis kapsleid, mis väidavad suurendavat rasvapõletust ning peatavat magusavajadust.

Kaks teaduslikku uuringut näitavad aga, et tarbijad peaksid nendesse lubadustesse ja reklaamidesse suhtuma skeptiliselt. Saksamaa tarbijaajakirja poolt finanseeritud uuring, mida juhtis Thomas Ellrott, näitas, et peaaegu 200 ülekaalulist või rasvunud inimest, kelle vahel loositi välja 9 erinevat tüüpi kaalu alandavat toidulisandit ning ilma mõjuta tabletid (platsebo), et kasutades neid 2 kuud, ei olnud gruppide vahel mingit vahet. Ükski kasutatud vahenditest ei olnud efektiivsem kui platsebo, olenemata väidetud toimest.

Metaanalüüs, mille käigus võrreldi erinevate uurimuste tulemusi samade toodete kohta näitas, et toodete mõju ei suuda mõjutada inimeste kehakaalu. Ning inimesed, kes kulutavad suuri summasid imetoodetele, mis lubavad suurt kaalualanemist, riskivad pikas perspektiivis pettumuse ning rahulolematusega.

Uuringus analüüsitud preparaadid olid:
L-karnitiin, polüglükosamiin, kapsapulber, guaraanaseemnepulber, oaekstrakt, konjakiekstrakt, kiudainete tabletid, paksenadajad, teatud taimeekstraktid, efedra, glükomannaan, sitosterool, roheline tee, pomerants (”mõru apelsin”), konjugeeritud linoolhape (CLA), kroom-pikolinaat, kaltsium.

www.aftonbladet.se

loe ja kommenteeri